Kokořínský triatlon 2010Kokořínský triatlon se letos představil v novém hávu

V sobotu 17. července 2010 uspořádala Tělocvičná jednota Sokol Mšeno již tradiční Kokořínský triatlon, kterému se ve sportovní hantýrce přezdívá „Kokotlon“. Letošní 16. ročník prošel malou organizační změnou. Cyklistická trať nebyla, tak jako v předešlých ročnících vedena výhradně po silnici, ale premiérově i zajímavým terénem krásné okolní přírody. Byla upravena i délka dvou ze tří disciplín závodu pro odvážné vytrvalce – první plavecká část byla zachována, závodníci i závodnice museli uplavat 1,5 km na Harasově (zásluhou několikadenního tropického počasí je letos čekala velmi příjemně teplá voda). Druhá disciplína v pořadí byla poprvé určena pro horská či treková kola a měřila 35 km. Poslední běh měl charakter krosu s minimálním využitím silnice, a blížící se tak závodu typu X-Terra. Délka běhu byla taktéž zkrácena z 10 na 8,5 km.
Martin Kauler, Mšeno
Kolik se letošního ročníku zúčastnilo sportovců? Na start závodu se postavilo 16 mužů a 2 ženy. Letošní menší účast můžeme přikládat k výraznému zhoršení počasí z pátku na sobotu a celkové nepříznivé víkendové předpovědi. Předpověď se naštěstí nevyplnila a 18 odvážných sportovců i samotní organizátoři byli odměněni příjemným počasím, kdy mezi mráčky občas vykouklo i sluníčko a teploty byly daleko snesitelnější oproti minulým dnům.

Cíl celého závodu byl tak jako v loňském roce na Housce, v hospůdce s velmi příznačným názvem „Na konci sil“. V prostorách této příjemné hospůdky našel útočiště náš celý realizační tým, ale i doprovod sportovců. Dostalo se nám zde velmi dobrého občerstvení, na každého závodníka zde po doběhu čekala porce výborného buřtguláše na doplnění vydané energie a další dobroty. Po doběhu posledního triatlonisty proběhlo slavnostní vyhlášení a předání dřevěných putovních pohárů, medailí, triček a dalších věcných cen.

Na stupních vítězůNa stupních vítězů
Kdo letos stanul na stupních vítězů? Ženy – 1. Lucie Dittrtová 3:44:02 h, 2. Olga Lacinová 3:47:50. Veteráni – 1. Václav Honzík 4:04:39, 2. František Dittrt 4:18:27 (třetí startující veterán bohužel pro poruchu kola ze závodu odstoupil). Muži: 1. Jiří Veselý 2:47:50, 2. Robert Klust – 2:48:00, 3. Hynek Urban – 2:59:19. Nejlepší a jediný mšenský borec Martin Kauler obsadil pěkné 6. místo v čase 3:19:51 h.

I v letošním ročníku se potvrdilo, že kdo chce pomýšlet na přední místa v tomto náročném triatlonu, musí se poctivě připravovat po celý rok. V průběhu patnácti let konání závodu se stává boj o putovní dřevěné poháry stále těžší, i výkony borců se neustále zlepšují. O tom svědčí i letošní výsledky – nepatrný časový rozdíl mezi prvním a druhým a také výsledný čas pod 3 hodiny u prvních třech borců.

Kokořínský triatlon 2010
Nesmíme zapomenout ani na netrénované sportovce a nováčky, kteří se snaží v tomto nelehkém závodě překonat především sami sebe. Věříme, že v příštích ročnících uvítáme v početnějším startovním poli nejen zkušené triatlonisty – amatéry, ale také ty, kteří se na start svého premiérového triatlonu postaví poprvé. Velmi rádi bychom povzbudili i více žen a mužů veteránů, ale také místní sportovce a sportovkyně, např. z řad fotbalistů, volejbalistů a jiných sportů. Závěrem chci poděkovat všem, kteří se zúčastnili organizování tohoto tradičního vytrvalostního sportovního klání a těšíme se na další ročník, v pořadí již sedmnáctý.

Hana Nečasová
Foto Radka Nečasová