V nastupující letní kulturní sezoně, bude v prostorách mšenské radnice připraveno neobvyklé množství výstav všech žánrů. Dovolím si Vám tedy představit jejich stručnou obsahovou nabídku.

Na přelomu června a července vše zahájí velmi zajímavá výstava „Černobílé Mšeno“. Akce představí kopie dobových fotografií Mšena a blízkého okolí, pořízené amatérskými fotografy v 19. a 20. století. Na vlastní oči si tak budete moci připomenout život našich předků a spatřit některé zaniklé, či výrazně upravené lokality našeho města.

Na druhou polovinu července je připraveno pokračování úspěšné výstavy vyšívaných obrazů, které pocházejí z rozsáhlé sbírky paní Evy Chmelařové. V loňském roce zaznamenala tato výstava mnoho kladných ohlasů, věřím tedy, že si nenecháte ujít ani její pokračování.

Srpen bude patřit letošnímu 200. výročí narození romantického básníka Karla Hynka Máchy. Ve druhém a třetím srpnovém týdnu, bude na radnici instalována výstava „Tajemný K.H.Mácha“. Tento kulturní projekt, zapůjčený Svazkem obcí Máchův kraj, představí podobu slavného básníka očima několika významných výtvarníků.

Na přelomu srpna a září pak bude otevřena výstava „Místa spatřená a milovaná“, která nabídne konfrontaci mezi kresbami hradů, které Karel Hynek namaloval a jejich současnými fotografiemi. Návštěvník si tak bude moci porovnat, jak hrady vypadaly v době Máchově a jak se na nich podepsalo dlouhých 175 let jejich užívání.

V září se ve Mšeně představí, se svou výtvarnou skupinou J, pan Jiří Knížák. Autor, žijící v současné době v Mělníku, pochází z významného uměleckého rodu. Milovníci umění tedy mohou na výstavě v duchu konfrontovat jeho svérázný malířský rukopis, s rukopisem jeho slavnějšího bratra Milana.

Výstavní sezonu v listopadu uzavře pravidelná prezentace místních výtvarníků, kteří jsou seskupeni převážně kolem místní Základní umělecké školy. Jejich letošním tématem bude, jak jinak, Karel Hynek Mácha.

Prakticky u všech připravovaných výstav chystá radnice slavnostní vernisáže, v některých případech i s malým překvapením. Věřím tedy, že naši občané přijdou autorům vyjádřit svůj dík, za jejich snahu kultivovat město, ve kterém žijeme.

Václav Novák, místostarosta