Jablečné hrudky s ořechy - zdravé mlsání bez tuku
Potřebujeme:
1 kg jablek (nastrouhaných na hrubém struhadle)
2 citrony (šťáva)
200 g třtinového cukru (může být samozřejmě i bílý cukr – krupice)
200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup přípravy 
Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a šťávou ze dvou citronů a vaříme ve smaltovaném hrnci do té doby, dokud jablka nezeželírují. Doporučujeme stále hlídat a co chvíli míchat, aby se směs nepřipálila, hlavně ke konci, až se odpaří přebytečná voda. Nakonec do směsi za stálého míchání přidáme nasekané ořechy a dvěma kávovými lžičkami tvoříme na máslem vymazaném plechu hromádky, které dáme dosušit do mírně vyhřáté trouby (150–160 ºC) na cca 30 minut. Pak je můžeme ještě obrátit na bok a nechat na horkém plechu ještě chvilku odležet, případně dát zpět na pár (5) minut do vypnuté trouby na dosušení. Lze dozdobit čokoládou – namočit špičku v tmavé nebo světlé čokoládě – ta světlá vypadá jako sníh)


Karamelové rohlíčky

Potřebujeme:
Na těsto: 210 g hladké mouky, 140 g mletých ořechů,70 g cukru moučky,140 g másla (hery),
1 lžíce kakaa, 2 žloutky a citronová kůra.
Na krém: 1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka 397 ml (vařit cca 3 hodiny) a 250 g másla.
Na ozdobení: čokoládová poleva.

Postup přípravy
Z mouky, tuku, cukru, ořechů, kakaa, žloutků a citronové kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v ledničce. Těsto vyválíme a pomocí formičky vykrajujeme rohlíčky. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova na 180 °C. Uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka ponoříme do vody a vaříme cca 3 hodiny, po 3 hodinách má mléko krásnou čokoládovou barvu. Mléko necháme vychladnout a vyšleháme s máslem na hladký krém. S pomocí cukrářského pytlíku nastříkáme krém na rohlíčky a nakonec jeden po druhém namáčíme do čokoládové polevy, může být i bílá, fantazii se meze nekladou. (Je lepší, když si před namáčením do čokolády rohlíčky namrazíte, práce jde lépe od ruky). Rohlíčky můžete taky zamrazit a schovat na později.

Nugátové špičky
Potřebujeme:
1 šlehačka, 200 g nugátu (mají ho skoro v každé cukrárně na váhu jen se nebojte zeptat!), dá se nahradit i nugátovou čokoládou – ta je k dostání běžněji, ale nugát je nugát, 150 g hořké čokolády, 100 g mléčné čokolády, 100 g 100% tuku

Postup přípravy
Všechny přísady včetně šlehačky dáme do nějaké nerezové nebo ohnivzdorné misky a položíme nad hrnec s vroucí vodou. Až se začne směs rozpouštět, začneme míchat metličkou, aby se všechno opravdu pořádně rozpustilo, jinak vám kousky čokolády budou ucpávat zdobící pytlík. Poté dáme misku vychladit. Ztuhlou směs pak dáme do mixéru, rozšleháme a plníme do malých košíčků.

Mandlové slzičky
Potřebujeme:
300  g mletého cukru, 150  g másla, 80 g sušeného mléka, mandlová tresť (voda nebo bílek)

Postup přípravy
Vypracujeme těsto, vykrajujeme tvary a necháme usušit. Nakonec slepujeme růžovým krémem, nahoru dáme kapičku krému a polovinu mandle.

Hezké vánoce a dobrou chuť!

TIPY A TRIKY

  • Tvrdé ořechy lehce roztlučeme, když je vložíme do kastrolu, zalijeme vařící vodou, přikryjeme a necháme v ní 20 minut. Vodu potom slijeme.
  • Poloviny ořechů od sebe lehce oddělíme hrotem nože a jádra z nich vyloupeme celá, neporušená.
  • Ořechy a mandle při sekání neodskakují, když je posypeme moučkovým cukrem.
  • Citrony zůstanou déle svěží, když je zabalíme do alobalu nebo do jemného papíru.
  • Rozříznutý citron udržíme čerstvý několik dnů, když řeznou stranu namočíme do cukru nebo do soli, proříznutou stranu položíme na talíř a uložíme na chladném místě.
  • Oloupané ovoce dáváme do okyselené vody, aby nezhnědlo.
  • Vlašské ořechy chutnají jako čerstvé, když je na noc ve skořápce namočíme do studené vody.
  • Kůra (bílá) z pomerančů a z grepů se lépe oloupe, když je předtím ponoříme do teplé vody.
  • Jablka při pečení nepopraskají, když je před pečením propíchneme jehlicí a na pánev nalijeme trochu vody.

(12/13)