Koncert Jaroslava HutkyPísničkář Jaroslav Hutka zaplnil evangelický kostel

Adventní koncert zpěváka Jaroslava Hutky navštívilo v sobotu 7. prosince 100 lidí všech generací včetně malých dětí. Vedle tradičních balad ze sbírek moravského obrozenského kněze Františka Sušila z 19. století zazpíval žalm z amsterodamského kancionálu J. A. Komenského či písničky jako Havlíčku, Havle nebo Náměšť. Zazněly i skladby určené dětem. Na přání zazpíval píseň i v holandštině, v překladu nazvanou „Nejlíp se má ten, kdo umí tkaničku z boty ztratit.“ 

Koncert Jaroslava HutkyV závěru posluchači odměnili umělce bouřlivým potleskem. Publikum, které zcela zaplnilo evangelický kostel, bylo příznivě naladěno, zpívalo některé písně spolu s Hutkou. Ten písničky tradičně prokládal vyprávěním i vzpomínkami a šířil svým spontánním přirozeným projevem pozitivní atmosféru včetně smíchu. Jaroslav Hutka zpíval ve velké pohodě. Svědčí o tom i to, že koncert se proti jeho očekávání protáhl z jedné hodiny téměř na dvě. Interpret připomněl zklamání českých obrozenců, když nenašli v lidových žádnou hrdinskou píseň. „Takové hrdiny jsem našel v srbských písních. Šlo však o oslavu darebáků. Nic takového nenajdete v českých či moravských písních,“ glosoval Hutka.

V jednom z dalších vstupů zmínil i vánoční atmosféru křesťaské vesnice Agonda v Indii, kterou již dvakrát navštívil. Žádná ladovská česká idyla vloček a mrazu. „V kostele bylo vedro a puštěné větráky. Podobně to je tak asi i v Izraeli,“ připomněl.
Koncert Jaroslava HutkyKoncert Jaroslava Hutky
O přestávce si zájemci zakoupili Hutkova CD, LP desky i knihy. CD s písněmi pro děti byly zcela vyprodány. K příznivému průběhu koncertu, přispěl pan Karel Horňák, učitel ZUŠ Mšeno. Celý koncert nazvučil a zprostředkoval zapůjčení aparatury. Za to patří jemu i ZUŠ Mšeno velký dík.

Mšenský evangelický kostel se v sobotu 21. prosince od 17 hodin stane místem adventního koncertu smíšeného pěveckého sboru Intermezzo.

text a foto Michal Šimek

(12/13)