Podzimní soutěže hodnotí Jiří Guttenberg, předseda SK Mšeno

Vážení sportovní přátelé, nabízím vám hodnocení fotbalového podzimu v SK Mšeno. Do soutěží fotbalové sezóny 2013/2014 jsme přihlásili 2 týmy dospělých (A i B). B tým jsme založili po delší době a bylo to z několika důvodů. Ale ten hlavní byl počet hráčů dorostu, kteří skončili v této věkové kategorii, a pak se nám ozvali někteří hráči ve „výslužbě“ s tím, že by zase rádi začali s fotbalem.
Ze zápasu áčka
A MUŽSTVO
Tak jako každý rok jsme zaznamenali mnoho odchodů (Tříška, Dvorný, Šledr, Kovač, Stejskal, Háze) a na hostování se nám podařilo přivést pouze 1 hráče – Václava Sochera ze Záp, který měl zkušenosti z krajského přeboru. Letní příprava probíhala v domácích podmínkách s velmi početnou účastí a dařilo se nám i výsledkově.

Bohužel nás však čekal velmi těžký los a už přípravné zápasy naznačily, že budeme mít problém hlavně v obranné činnosti. To se potvrdilo v podstatě v průběhu celého podzimu. I když dokázali jsme vzadu také udržet nulu, ale bohužel to bylo pouze sporadicky. Dopředu jsme naopak hráli velmi dobře, ale máme problém proměňovat šance a každý obdržený gól nás naopak srazil na kolena. Už na jaře jsme nastupovali velmi „omlazení“ a na podzim jsme to omladili ještě více – v základní sestavě jsme hráli se 7 hráči do 22let.  Je to pozitivní příslib do budoucna, ale současná nevyzrálost znamená nevyrovnané výkony a umístění ve spodních patrech tabulky. Svůj díl na tom mají samozřejmě i ti starší včetně mě. Čeká nás bohužel, tak jako v minulé sezóně, boj o záchranu, v kterou já však pevně věřím – poslední Veltrusy jsme porazili jednoznačně 6:0.

V další sezoně se budeme podle mého názoru zlepšovat, protože uplatníme nyní těžce nasbírané zkušenosti. Bude to samozřejmě také záležet na přístupu těch zkušenějších hráčů. Je škoda, že máme hodně hráčů, kteří zde začínali s fotbalem, ale na tuto skutečnost rychle zapomínají a odcházejí za „lepším“. Jsem však rád, že u většiny našeho současného mladého týmu vidím velké srdce a vůli prát se za Mšeno. I když je to velmi těžké, nesmíme se nechat otrávit zbytečnými prohrami a vzít si z nich naopak ponaučení do dalších zápasů. Po podzimu figurujeme na 12. místě v tabulce, ale věřím, že v jarní části toto umístění vylepšíme. Čeká nás o něco příznivější los a snad budeme i úspěšnější v domácím prostředí. Musíme proto v zimě dobře potrénovat, k čemuž nám snad pomůže plánované soustředění. 

Podzimní střelci: 7 – Guttenberg ml., 5 – Wasyliw, 3 – Socher, Valenta, Vaněk, 2 – R. Kolumpek, 1 – Závěšický, Tyle, Demen, D. Kolumpek, Guttenberg st., Matúšek – celkem 29 branek.

B MUŽSTVO
V B-týmu mužů nejde ani tak o výsledky, ale především o to, aby se zde aktivně zapojili všichni ti, kteří se nedostali do áčka, které je pak případně možné doplnit rozehranými hráči z béčka. V tom spatřuji hlavní výhodu a jsem rád, že jsme B-tým znovu založili.

DOROST
Dorost bojoval také s velkým omlazením kádru, protože v dorostu skončil silný ročník 1994 a navíc jsme byli přeřazeni do kladenské skupiny, která je kvalitativně těžší než boleslavská a znamená pro nás i více ježdění. Bohužel i dorost figuruje na spodních příčkách tabulky. I zde musím konstatovat, že se kluci snaží a potřebují hlavně nasbírat potřebné zkušenosti. Proto je důležité nepodléhat panice, poctivě trénovat a karta se určitě obrátí. Důležité byly poslední 2 zápasy v domácím prostředí, které naši kluci vyhráli a tím se odpoutali ze dna tabulky.
Pohled trenéra Šestáka: „Do nového ročníku soutěže jsme nastupovali s osmi novými hráči ze žáků. Zároveň odešlo 10 hráčů do kategorie dospělých, a tak jsme věděli, že nás nebude čekat nic jednoduchého. Noví hráči si pomalu museli zvykat na jiný druh fotbalu, co se hraje v dorostu než v žácích. Začátky nebyly nic moc, až ke konci už je znát sehranost. Podzimních bodů mohlo být daleko více, když si zpětně uvědomím, kde jsme mohli bodovat, a ne ztrácet. Momentálně je v kádru 19 hráčů, kteří opravdu chodí trénovat. Nehledě nato máme na tři roky zajištěný ročníky 97 a 98, na kterých budeme dále pracovat a zároveň se i lepšit. Oceňuji snahu kluků, že i přes nezdary z počátku sezony to nevzdávali a vytrvale trénovali a pilovali taktiku, i když to se mnou nemají jednoduché.“
Mládež dělá Mšenu radost
ŽÁCI
I v kategorii žáků byl veliký odliv hráčů, ale také oni si s tím dokázali poradit a to asi nejlépe ze zmiňovaných týmů. Žáci jsou zkrátka naše stálice v krajské soutěži.

PŘÍPRAVKA
Týmy přípravek také stabilně hrají ve svých soutěžích, ve kterých se podle nařízení UEFA a FAČR nehraje na výsledky (nezveřejňují se), a kluci jsou tak motivováni hlavně hrou samotnou. Jsme rádi, že máme dost hráčů v mladší i starší přípravce a že v dnešní době, kdy je těch „ostatních“ zájmů opravdu hodně, se nám daří držet všechny mládežnické týmy.  Bohužel nás to stojí stále více našeho úsilí a finančních prostředků.
Podpora sportu všeobecně od státu je minimální a ani v našem městě nevidím velký zájem o mladé sportovce. Ale musím přiznat, že finanční podpora od města je vyšší než od státu a jsme za ni vděční, i když by si podle mě sport ve Mšeně zasloužil podporu daleko vyšší.

Na závěr mi opět dovolte poděkovat všem našim trenérům a těm, kteří nám s fotbalem jakkoliv pomáhají, a v neposlední řadě také výboru našeho klubu. Poděkování patří také zastupitelstvu města Mšena za jejich podporu našemu spolku a dále děkuji divákům za jejich přízeň.

Vážení členové a příznivci SK Mšeno, vážení občané, dovolte mi, abych Vám všem jménem výboru SK Mšeno popřál krásné Vánoce, hodně splněných přání pod stromečkem a do Nového roku jen to nejlepší pro Vás i Vaše nejbližší.

Jiří Guttenberg, předseda SK Mšeno
foto Luboš Nechyba