Ian McEwan: Nevinný
McEwanův román z prostředí poválečného Berlína u nás vychází již podruhé, a to po třinácti letech. V novém vydání je překlad Ladislava Šenkyříka opravdu brilantní a bez větších problémů drží krok s autorovou pověstnou slovní ekvilibristikou. Odeonská sbírka McEwana se tak rozšířila o další román, který se dá v celé jeho tvorbě považovat poměrně za zásadní a přelomový.

Anotace: Píše se rok 1955 a do rozděleného Berlína přijíždí nesmělý anglický mladík, technický zaměstnanec Královské pošty, aby se svým skromným přispěním podílel na ambiciózní, přísně tajné operaci CIA a britské tajné služby SIS. Projekt, který byl ve skutečnosti vyzrazen britským špionem pracujícím pro Sovětský svaz v samém zárodku (George Blake byl v roce 1961 odsouzen britským soudem za vlastizradu k 42 letům vězení), spočíval ve vyhloubení tunelu do sovětské okupační zóny, odposlouchávání telefonních hovorů a zachycování šifrovaných zpráv. Mladý Leonard Marnham však nežije jen svou prací. Berlín, který ho překvapí stále citelnou poválečnou chudobou i vzrůstajícím napětím rozděleného světa, které o šest let později vyvrcholí stavbou Berlínské zdi, pro něho zároveň znamená vstup do dospělosti i první milostnou zkušenost. Ve chvíli, kdy se velké dějiny nečekaně protnou se soukromým světem hrdinů v sérii typických mcewanovských tragikomických náhod, dochází i k nečekanému rozuzlení příběhu, pod jehož špionážním nátěrem pulzuje život skutečných lidí, jemuž McEwan rozumí jako málokterý současný světový autor.

Román se pohybuje na hraně reálných a smyšlených událostí a fascinuje věrohodností, se kterou autor čtenáře provází příběhem, který se v reálných historických kulisách a místech odehrává. Neméně významnou úlohu v příběhu hraje poválečný Berlín. Město zničené největším válečným konfliktem všech dob staví sugestivní kulisy celého příběhu. Ačkoliv od konce války uteklo již několik let a zdálo by se, že je všem útrapám konec, není tomu tak. Do ulic se vkradlo napětí a obavy způsobené novým rozdělením světa a nebezpečí dalšího válečného konfliktu. Ostatně kontrast mezi západní částí a tou, spravovanou sovětskými vojsky, tady také hraje svoji roli.

Žánrově nezařaditelný román – je to špionážní thriller, nešťastná romance, existenciální román, psychoanalýza i černá crazy komedie v jednom. Rozhodně stojí za přečtení.

(08/13)