Ve Středočeském kraji je mělnická nemocnice vůbec první, která začala elektronické recepty vydávat. Na novinku se připravovala dva měsíce. Pro všechny lékaře například musela zřídit elektronický podpis.

Elektronický recept se od toho původního tištěného receptu liší pouze tím, že na něm bude čárový kód. Mnozí si tak změny ani nevšimnou. Když s ním pak přijdou do lékárny, obdrží léky úplně stejně jako u takzvaně klasického receptu. „Elektronickápreskripce zrychlí výdej léčiv a zvýší bezpečnost pro pacienty,“ říká ředitel nemocnice MUDr. Tomáš Jedlička, proč se do projektu zařízení zapojilo dobrovolně.

Systém elektronické preskripce funguje od roku 2010, ale využívá ho zatím málo lékařů. Od roku 2015 budou elektronické recepty povinné pro všechny. Obavy z novinky může mezi pacienty vyvolávat slůvko elektronický. Ale to je jen zpracování dat, které se pacienta naprosto nijak negativně nedotkne.

Největší předností je u elektronických receptů bezpečnost. Recept nelze padělat, elektronický systém jasně sděluje, který lék mají lékárníci pacientovi vydat, je plně automaticky vyplněná hlavička a jméno lékaře.

„Když přijde pacient přímo s vydaným e-receptem do lékárny, tak na tomto e-receptu je nejdůležitější čárový kód, který v lékárně načteme,“ vysvětluje vedoucí nemocniční lékárny Romana Beránková, co všechno vidí na obrazovce a v čem jsou pro ně elektronické recepty výhodnější. 

„Vidíme přesný název léčivého přípravku, sílu a velikost balení. Samozřejmě taky dávkování pro pacienta. Počítač mi ještě potvrdí, zdali tento výdej byl proveden správně nebo došlo k nějaké chybě,“ dodává Beránková.

Lékárník tak bude moci u každého pacienta zkontrolovat, zda nebere lék jiného názvu se stejnou účinnou látkou a zda mu nehrozí předávkování, nebo zda neužívá přípravek, který by s novým lékem mohl vyvolat nepříznivou reakci.

Všechny e-recepty jsou v centrálním úložišti. „Pacienti z našich ambulancí mohou s receptem přímo do nemocniční lékárny, kde jim garantujeme dostupnost léku, široký sortiment, bezpečnost a komunikaci s lékařem,“dodává ředitel Jedlička.

Elektronické recepty budou pomáhat v budoucnu hlavně pacientům, kteří chodí k lékaři pravidelně. Nebudou tam muset pokaždé. Recept jim časem jednoduše přijde pomocí SMS zprávy nebo e-mailem. 

Lucie Zikmundová

(08/13)