... Chovatelská výstáva 2013oslavili mšenští chovatelé 16. ročníkem výstavy ve svém areálu

Počtem svých členů chovatelé rozhodně nepatří k velkým zájmovým sdružením ve Mšeně. K piliřům jejich činnosti každoročně nicméně patří tradiční chovatelská výstava, jejíž 16. ročník přivítal chovatelský areál v Jezerní ulici. Místní organizace chovatelů oslavuje letos 30 let od svého založení, což byla příležitost k rozhovoru s Michalem Vejvodou, od letošního roku jednatelem mšenských chovatelů.

Příprava této velikánské výstavy jistě nezačala před čtrnácti dny, že?
Výstava se připravuje celoročně. Už od podzimu se zajišťují posuzovatelé, což je vlastně to nejdůležitější, tedy zajistit rozhodčí, kteří posoudí všechna zvířata tak, jak je ve standardu předepsáno.

Chovatelská výstava 2013Odkud přijeli posuzovatelé zvířat?
Severní Čechy, Střední Čechy – ti nejbližší jsou ze Zahájí, nejvzdálenější pak z Prahy a někteří i z Liberce. Na naší výstavě jsme uvítali šest posuzovatelů králíků, dva drůbeže a dva holubů.

Kolik zvířat mohou spatřit návštěvníci vaší výstavy?
Letos je k vidění 340 králíků, téměř dvě stovky kusů drůbeže a sto holubů. Je to stejné jako loni, jen králíků je o něco méně. Důvod? Prostě nejsou. I naši chovatelé měli loni 2 – 3 kolekce, to znamená třikrát čtyři králíky, letos pouze jednu.

Chovatelská výstava 2013Kolik členů vašeho chovatelského spolku se podílí na organizaci výstavy?
Jsou tu všichni, což znamená 14 lidí. Někteří z nich pomohou cennou radou, jako např. pan Spousta. Zbylá třináctka pomáhá ze všech sil při organizaci výstavy,

Mohl byste zmínit historii vašeho mšenského areálu?
Místo, kde nyní působíme, nám darovalo město někdy v devadesátých letech minulého století. Proti původnímu stavu je to nyní docela paráda. Byly to ovšem desítky hodin každoroční poctivé práce všech členů. Na brigády se scházejí nejenom naši členové, ale i chovatelé řemeslníci z jiných organizací, kteří rádi přijedou a pomohou bez nároku na odměnu.

Chovatelská výstava 2013Chovatelský areál vyžaduje práci nejen v průběhu výstavy, že?
Správce dělají pánové Fryč a Straka, kteří šéfují nejen úklidu po výstavě, ale i všem údržbářským pracím, které začínají vždy zjara. Během posledních let se přistavěly čtyři přístavky. Letos jsme dostali padesátitisícovou dotaci, za niž jsme pořídili 35 nových klecí. Byl tady dr. Milan Němec, náměstek středočeského hejtmana, a vše si prohlédl. Dokonce navrhoval, že bychom mohli dostat příspěvek na všechny klece. Nakonec to zůstalo na již zmiňované částce s tím, že napřesrok máme požádat znovu. 

VÝSLEDKY 2013
Soutěž organizací: 1. Mečeříž 757.5 b., 2. Mšeno 757.0, 3. Ovčáry 754.5, 4. Česká Lípa 753.5, 5. Benátky 753.5, 6. Liběchov 752.0, 7. Zdětín I 751.5, 8. Byšice 751.0, 9. Kostelní Hlavno 749.5, 10. Dolní Beřkovice 749.0, 11. Zdětín II 748.0, 12. Chlumín 747.5. Pohár na nejlepší kolekci králíků získal př. Vojtěch Bušek z Ovčár, pohár na národní plemeno př. Povejšil Jiří ze Mšena a pohár pro mladého chovatele př. Dana Štípková z Kostelní Lhoty.

Karel Horňák

(08/13)