Internetové aukce ohledně ceny elektřiny zažívají boom. Již se hlásí tisíce domácností a firem po celé republice. Radnice města Mšena organizuje pro svoje občany e-aukci elektrické energie. Připojíme se tak po Říčanech, Praze 6 k dalším městům, které výrazně pomohou svým občanům šetřit výdaje za energie.

Oblíbenost internetových aukcí komodit prudce stoupá a není divu. Vždyť tímto způsobem lze ušetřit nemalé peníze. Doposud je běžně využívaly radnice pro své objekty, ale nyní se otevřela možnost zapojit i občany. Jak celý princip funguje? Sdružením poptávky občanů – neboli, čím nás bude více, tím lépe. Samotná domácnost nemá díky malému odběru energií dobrou vyjednávací pozici. Podaří-li se nám spojit mnoho domácností dohromady, jistě dosáhneme lepších cen než těch stávajících.

Organizátor e-aukce (společnost eCENTRE) pak osloví dodavatele energií na trhu. Aukce samotná pak vyvolá skutečné tržní prostředí a dodavatelé mezi sebou budou soutěžit o celý kmen zájemců. Tímto způsobem je zaručena nejférovější cena komodity v daném čase. Pro domácnosti je tato služba zdarma. Navíc pokud některá domácnost nevysoutěží výhodnější cenu, nemá povinnost uzavřít smlouvu s vítězným dodavatelem. Občané tedy nic neriskují.

V historicky první aukci pro občany se přihlásilo 518 domácností Říčan a ušetřilo více než 6,8 miliónů korun. Na elektrické energii se cena zlevnila v průměru o 16,5 % a cena za plyn dokonce klesla až o téměř 30 %.

Z ještě lepšího výsledku se mohli hned poté radovat občané Prahy 6, kde pro ně radnice také e-Aukci uspořádala. Po dramatické 4,5 hodiny trvající aukci nakonec 665 domácností ušetří 7,6 milionů korun. Sleva na elektřině dosáhla přes 31 % a plynu 22 %. V současné době již popularita e-Aukcí výrazně vzrostla a také není divu. Vždyť k červencové aukci je již přihlášeno přes rekordních 7500 domácností napříč celou republikou, 513 podnikatelů a 32 měst a obcí.

Jak se do e-Aukce přihlásit? Jednoduše. Potřebujete pouze kopii ročního vyúčtování a kopii smlouvy s dodavatelem. Přijďte se informovat o možnostech aukcí na besedu, která bude probíhat na Městském úřadě Mšeno k pracovníkovi eCENTRE v úterý 6. srpna od 18 h.

Sběr a konzultace budou pak probíhat každou středu od 7. do 28. srpna včetně od 14 do 18 h. O samotném průběhu aukce se můžete informovat na konci srpna buď online na stránkách společnosti www.ecentre.cz, nebo budete vyrozuměni po aukci telefonicky či emailem. Podpisy smluv s novým dodavatelem budou probíhat ve druhé polovině září na témže místě.

(07/13)