OHLÉDNUTÍ ZA FOTBALOVÝM JAREM V TÝMECH SK MŠENO

fptp ze zápasu mužů
MUŽI
Do jarní části jsme vstupovali z 6. místa s tím, že nás v této části soutěže čekal o dost těžší los než na podzim. I proto jsem měl zpočátku obavy, že spadneme až na místa, která znamenají sestup. Navíc nám odešel na hostování do Byšic Dvorný, Tříška do Neratovic a z podzimních 5 nových hráčů u nás na jaře pokračoval jediný.

Výchozí pozice do jarních odvet tedy nebyla vůbec dobrá. Nezbývalo nám tedy nic jiného, než bojovat. Věděl jsem také, že v této kritické situaci budeme muset spoléhat hlavně na dorostence. Z toho jsem měl trochu strach. Vím, že kluci na to fotbalově mají, ale při jejich mládí jim chybí potřebné zkušenosti. I když třeba mladý Guttenberg se stal dokonce nejlepším střelcem týmu a všichni ostatní podávali skvělé výkony. Všem patří můj dík. Tuto pro nás nesmírně těžkou pasáž zvládli skvěle. Body jsme sice sbírali pomalu, ale nakonec jsme měli jistotu záchrany již 2 kola před koncem.

Když papírově porovnám „podzimní“ a „jarní“ tým, byl ten podzimní podle mého papírově mnohem silnější. Přesto získal pouze o 3 body víc, i když jsme měli lehčí los a o 1 domácí zápas víc. Jarní tým ukázal větší vůli po vítězství, a i když ne vždy klapalo vše, tak jak má, myslím, že se vytvořila celkem dobrá parta. Mladým kryli záda ti zkušenější, hlavně v bráně Hnízdil a v poli R. Kolumpek, Šledr, Vaněk a D. Kolumpek.

Jak už jsem zmínil, na jaře jsem opět musel spoléhat na dorostence. Zde chci jen krátce vzpomenout na rok 1999, kdy jsem začal se svou trenérskou kariérou u týmu přípravky. Krom toho, že jsem tam samozřejmě přivedl svého syna, se v týmu začali objevovat i další kluci silného ročníku 1994 (Stejskal, Chmelík, Chorouš, Tyle, Prieložný, Kovač, Ernst a další). Společně jsme přes přípravku, žáky a dorost doputovali až do mužů, za které už většina z nich nastoupila. Když jsem ty prcky trénoval, nikdy by mě nenapadlo, že si společně zahrajeme v týmu dospělých.

Nyní mám pouze obavy, že se o tyto hráče budou zajímat týmy z vyšších soutěží, protože oni jsou opravdu dobří. Někteří už vyšší dorostenecké soutěže hráli a bude teď na nich, jakou si zvolí cestu. Doufám, že si všichni pamatují, kde s fotbalem začínali, a neotočí se k SK Mšeno zády.  

Ale teď zpět k hodnocení, sezonu jsme zakončili na 9. místě Podle mého názoru jsme určitě měli na víc a to hlavně v podzimní části. V té jarní už jsme hráli pod tlakem s hrozbou sestupu. Ale zvládli jsme to, a proto chci všem hráčům poděkovat za to, že bojovali a zachovali pro Mšeno okresní přebor. Jsem rád, že už s námi začal na jaře po zranění trénovat kanonýr Wasyliw, který dokonce stihl i jeden důležitý jarní gól. Věřím, že krátkou letní přípravu absolvujeme v co největším počtu a připravíme se dobře na novou sezonu.    

Střelci: 9 – Guttenberg ml., 5 – D. Kolumpek, Závěšický, 4 – Stejskal, Hnízdil, R. Kolumpek, 3 – Novák, Dvorný, Štolba, 2 – Mansfeld, Šledr, 1 – Vaněk, Demen, Picek, Křivan, Valenta, Wasyliw, Guttenberg st.

DOROST Podzimní sezona se našim dorostencům příliš nevydařila, chvíli jim trvalo, než si na krajskou soutěž zvykli. Jarní část už byla o něčem jiném. Kluci se už v soutěži zabydleli a bez jakýchkoliv problémů uhájili 9. místo. To já považuji za velký úspěch, protože premiérový start ve vyšší soutěži je vždy hodně těžký. Bylo vidět, že kluci nic nepodcenili a makali naplno. Teď sice dojde k veliké hráčské obměně (v dorostu končí silný ročník 1994), ale doplní to žáci, kteří již mají hodně zkušeností z krajské soutěže žáků, takže se o další osud dorostu snad nemusíme obávat. Dorost si ve své premiérové sezóně v krajské soutěži vedl opravdu výtečně. Náročnost soutěže nutí kluky na sobě makat a oni jsou pak lépe připravení na přestup do kategorie dospělých. 

Střelci 2012/2013: 24 – Závěšický, 11 – Valenta, 9 – Guttenberg, 8 – Stejskal, 5 – Ernst, 2 – Toan, Chorouš, Píč, Zabilanský, Krátký, 1 – Tyle.

ŽÁCI opět patří k tomu lepšímu ve své skupině krajské soutěže a z jejich fungování máme všichni dobrý pocit. I zde dojde k většímu odlivu hráčů, ale protože máme týmy přípravek, je pořád z čeho doplňovat a to je opravdu dobře. Do letošní sezony 2012/2013 se zapojilo celkem 20 hráčů a dvanáct z nic se v mistrovských a přátelských utkání prosadilo i gólově. V tabulce žákovské I. A třídy se naši kluci umístili na krásném 4. místě.

Střelci: 11 –Martínek, 6 – Luboš Ležal, 5 – Gregor, Kuntoš, Pýcha, 3 – Kos, 2 – Seres, 1 – Novotný, Kolumpek, Libor Ležal, Novák, Nováková.

PŘÍPRAVKA Také týmy přípravek hrají pravidelně své soutěže a jsem rád, že i když všude okolo slyšíme o problémech s fungováním mládeže, tak nás se to netýká a stále držíme všechna mládežnická družstva. Navíc nám stále roste počet dětí, což je skvělé. Má to však háček v tom, že pak samozřejmě potřebujeme více lidí ochotných nám s výchovou mládeže pomoci. Největší podíl na dobrém fungování mládežnické kopané mají samozřejmě trenéři jednotlivých týmů, kterým patří obrovský respekt a poděkování.

Tak jako vždy si dovolím na závěr poděkovat všem, kteří nám pomáhají s naší činností, protože si této práce opravdu velmi cením. Takže děkuji opakovaně všem trenérům a těm, kteří nám s fotbalem jakkoliv pomáhají, a v neposlední řadě také výboru SK. Poděkování patří i zastupitelstvu města Mšena za jejich podporu našemu spolku. Také děkuji divákům a věřím, že i nadále nám zachovají svou přízeň.

Nyní vždy následoval apel na rodiče a příbuzné mladých hráčů, aby je chodili podpořit. Teď už na vás apelovat nebudu, protože je vidět, že je vám bohužel úplně lhostejné, jak kluci hrají. V porovnání s jinými městy i vesnicemi jsme na tom s diváky opravdu bídně. Je mi z toho smutno. Jestli si myslíte, že fotbalový růst vašich kluků skončil v přípravce (tam většina z vás ještě chodila), tak se velmi mýlíte. I teď, když jsou větší a někteří třeba už i dospělí, tak jim vždy udělá radost, když někdo ocení jejich povedenou akci potleskem. Naštěstí ještě pořád nás pár je, kdo si cestu na stadion najdou a kluky podpoří.

Vážení členové a příznivci SK Mšeno, vážení občané, dovolte mi, abych Vám všem jménem výboru SK Mšeno popřál krásné prožití léta, prázdnin a dovolené podle Vašich představ, samozřejmě hodně sluníčka a brzy u fotbalu na shledanou.

Jiří Guttenberg, předseda SK Mšeno