V rámci akce Noc kostelů navštívilo evangelický kostel ve Mšeně okolo 50 lidí. Byli mezi nimi členové například také trampové, kteří pravidelně navštěvují Mšeno a putují po okolí. Byli překvapeni, že kostel je otevřený. Vždy, když jdou jindy kolem, jsou dveře kostela zavřené. Člen sboru Michal Vidner , který měl průběh akce na starosti, jim vysvětlil, že kostel bývá otevřen vždy v době konání bohoslužeb v neděli. Většinu návštěvníků tvořili obyvatelé Mšena, byli mezi nimi i členové sboru, kteří bohoslužby pravidelně nenavštěvují. Pořadatelé pro ně měli připravenu možnost výstupu na věž kostela s výhledem do kraje, opékaní špekáčků, promítání filmu a výstavu na farní zahradě.

Vzhledem k chladnému počasí se špekáčky neopékaly na farní zahradě, ale na grilu v nově vybudované kuchyňce v přízemí fary. Přesto mělo smysl zahradu navštívit. Ředitel ZUŠ Mšeno Čeněk Hlavatý zde totiž společně se svými žáky z výtvarného oboru připravili výstavu grafiky na separačních plenách nazvanou Nostalgie s mottem „Hledání světla vzpomínek na své blízké“.

Pan Zdeněk Bergl promítl necelým dvěma desítkám zájemců dokumentární film režiséra Tomáše Škrdlanta „Milujte své nepřátele“ – svědectví o Přemyslu Pittrovi a jeho péči o židovské a německé děti po 2. světové válce. Evangelický kostel byl nasvícen zevnitř i zvenčí. To zařídil Michal Vidner, který byl s průběhem Noci kostelů spokojený. Konstatoval, že měla smysl, a už přemýšlí, jak připravit a zajistit tuto akci v příštím roce. „Užil jsem si to,“zhodnotil svoje letošní angažmá.

Michal Šimek