Děti po Sázení Jánovkypůl století vysadily znovu Mšenskou Jánovku

Stará odrůda třešně Mšenská Jánovka proslavila ve své době městečko Mšeno nejen v českých zemích, ale i za jejich hranicemi. Ještě nedávno to ale vypadalo, že z koloritu Mšenska úplně zmizí. Ohromné staré stromy s rozložitou korunou polámal vítr, jiné zahrádkáři porazili a nahradili moderními odrůdami. Děti ze mšenské mateřské školy ve spolupráci s Okrašlovacím spolkem pro Mšeno a okolí se však rozhodly, že mšenskou legendu zajít nenechají.

První z několika Jánovek, které se nadšencům ze spolku podařilo z odebraných roubů vypěstovat, ve středu 17. dubna kluci a holky společně se svými učitelkami vysadili podél polní cesty na mšenské Míčovce. Vypravili se tam v rámci Týdne Země už podruhé, před třemi lety jen pár metrů od místa, kde nyní poroste Mšenská Jánovka, sázeli třešeň přátelství.  Ta už jim možná letos na oplátku dá ochutnat své sladké červené plody.

A až se za pár let půjdou projít třešňovou alejí, možná už se svými dětmi, zavzpomínají na to, jak se plastovými lopatkami pokoušeli vytvořit jámu na první zachráněný stromek nesoucí název jejich městečka.

Jiří Říha, předseda spolku

Sázení JánovkySázení JánovkySázení Jánovky