Dnes na téma vakcinace

Mou první otázkou při návštěvě klienta, který si přeje vakcinovat svého čtyřnohého přítele, je, zda chtějí očkovat pouze vzteklinu či zda použiji kombinovanou vakcínu. Lidé, kteří volí pouze vzteklinu, motivuje k této volbě především nižší cena. Avšak rozdíl v ceně je v porovnání s celoročními náklady téměř zanedbatelný. O co tedy jde?

Vakcinace proti vzteklině je ze zákona povinná. A to především proto, že se jedná o smrtelné neléčitelné onemocnění. V kombinované vakcíně jsou však kromě vztekliny i další, pro vašeho psa neméně závažná onemocnění. Kromě psinky, parvovirozy, infekčního kašle, infekčního zánětu jater a parainfluenzy je v kombinaci především leptospiróza. Ta patří mezi velmi nebezpečné onemocnění nejen psů, ale je to nemoc přenosná i na lidi. Bakterie jsou přenášeny hlodavci a to také bývá nejčastější zdroj infekce. Následný přenos z psů na lidi je možný a způsobuje mj. závažné onemocnění jater. A na rozdíl od vztekliny se leptospiróza v ČR vyskytuje.

Neméně důležitá je vakcinace koček. Zde se používají vakcíny především proti panleukopenii, kaliciviru, herpesviru a vzteklině. Největší efekt je zaznamenatelný především ve zdraví v souvislosti s respiračními problémy a záněty očí.

Bližší informace, stejně jako veškeré rady ohledně vakcinace, rád zodpovím na adrese Cinibulkova 186 ve středu a pátek od 17 – 18:30 h.

MVDr. Bc. Miroslav Hrdlička