Ozdobou zahrádky, dvorku a či střech u většiny domků bývají holubi, drůbež a v klecích spokojeně si hovící králíci. Právem jsou na ně chovatelé z ČSCH pyšní a hrdí za úspěchy a ocenění na výstavách. Jedna taková probíhala 26. a 27. července v areálu ČSCH ve Mšeně. Už jedenáctkrát nabízela ke koupi a prohlédnutí králíky, drůbež a holuby různých pestrých plemen. Každý chovatel tvrdí, že to, co vys­tavuje a má doma. Ale co vybrat ze 313 králíků velkých, středních, malých, krátkosrstých a zakrslých plemen? Radou však pomohli zku­šení a odborně připravení chovatelé. To samé platilo o drůbeži v 65 volierách, kde se představovilo 33 různých plemen – labutích hu­sí, kachen, krůt, slepic lehkých, středně těžkých, bojových, se zvlášt­ní tvářností, zdrobnělých a zakrslých plemen. Také 43 holubů různých plemen nezaostávalo za nabízenou krásou v pestrosti barvy peří a postavy.

Už ve čtvrtek 24. července začali pořadatelé připravovat areál k výstavě. Do připravených kotců sem postupné přivezli své miláčky chovatelé z okresů Mělník, Mladá Boleslav, Liberec, Česká Lípa, Litoměřice. Mezi nimi bylo devět žen a devět mladých chovatelů z Chlumína, Křivenic, Vavřinče a ze Sedlce Tomáš Suchochleb. Že přiváželi to nejlepší ze svých chovů, to potvrdila vstupní prohlídka za veterinárního dozoru MVDr. Čestmíra Langera. Osm posuzovate­lů podle katalogu hodnotilo, zda zvířata vyhovují předep­sanému standardu podle postavy, barvy, míry a váhy.

Na zdárném průběhu výstavy měli také svůj podíl sponzoři – Městský úřad Mšeno, fir­my Zdeněk Novotný Bezno, Tiskárna Flora Praha, Pivovar Klášter, Odborné učiliště Kanina, DDD Lukáš Dalecký Dubá, Zemědělské a obchodní družstvo Dřínov, Pálenice Dřínov, Výškové práce z plošiny Jiří Povejšil Dubá, Zemědělská společnost Stránka, Filip Šnajdr Mělník, Pavel Adamčík Chlumín, Joser Tomsa Dubá a Joser Dvorčík Sedlec.

Jan Bursa