Informace o zahájení turistické sezony

Exponát z Kadlína1. dubna 2008 od 9 hodin bude opětovně  otevřen projekt zážitkové turistické sezony „Sedm kadlínských zastavení“. V muzeu Kadlín pro prvních 7 přespolních návštěvníků budou připraveny tradiční ceny jako mšenský chléb, 7 kg brambor, basa piva, volná vstupenka a různé drobné suvenýry. A také dřevěný kontejner s kompostem, motyčka a v pytlíku 3 brambory z Výzkumného ústavu bramborářského, které do kontejneru turista sám zasází.

Z nově instalovaných exponátů vás bude čekat funkční žentour, který pohyb tažných zvířat převádí do točivého pohybu strojů. Vylepšení najdete i v expozici motyček, které budou nově uspořádány ředitelkou Regionálního muzea PhDr. Miloslavou Havlíčkovou. Také zde nejdete jedinou zasklenou výstavní vitrínu s vzácnými archeologickými nálezy – kamennými nástroji. Rozhledna i ohrazení a posezení na návrší Hradišť vás přivítá novým ochranným nátěrem a novým kováním vstupních dveří. Během měsíce dubna budou na naučné stezce kolem rozhledny osety parcely plodinami, které se pěstují na polích v našem kraji. Že jsou to obyčejné věci? Ale vždyť většina našich návštěvníků nepozná rozdíl mezi ječmenem a žitem!

A poněvadž OSN vyhlásila rok 2008 Mezinárodním rokem brambor, budou zde i brambory z Výzkumného ústavu bramborářského z Havlíčkova Brodu. Brambory budou v měsíci dubnu sázet žáci z mateřských a základních škol ze Mšena, Nebužel, studenti Středního odborného učiliště Horky nad Jizerou a Liběchova. Vše nafotografují a nafilmují studenti Fotografické a filmové školy ze Skalska. Do sázení se zapojí i děti z Dětského domova Liběchov. A možná sázet brambory přijedou i odborníci ze Zemědělské univerzity. Sázení brambor přizpůsobíme počasí a oznámíme je veřejnosti v předstihu 3 až 7 dnů. Také vám při této příležitosti ukážeme, čím se „oralo“ před 200 a více lety.

Pro vyznavače širokých výhledů do okolí otevřeme mimořádně rozhlednu na návrší Hradišť již v období velikonočních svátků, tj. v sobotu, neděli a pondělí 22., 23. a 24. března. Rozhledna bude přístupná také v sobotu a neděli 29. a 30. března 2008, vždy od 9 do 18 hodin. Vstupné na rozhlednu je dobrovolné.

Těšíme se na Vaši návštěvu!