Florbalový tým ZŠ Mšeno slavil úspěch na jihu ČechFlorbalový tým ZŠ Mšeno

Jsou mladí, jsou spolu krátce, a přesto jsou už téměř neporazitelní. Nemluvím o Rychlých šípech ani o hrdinech animovaného snímku Madagaskar. Noví hrdinové jsou florbalisté ze ZŠ Mšeno. Bylo těžké najít v jedné osobě takové vlastnosti jako smysl pro fair play, sportovní talent, nadšení, srdnatost, bojovnost, kolektivitu nebo smysl pro humor. Věřte nebo ne, já jsem takových duší našel patnáct! Patnáct kluků, kteří jsou schopni dát srdce za reprezentování Základní školy ve Mšeně. Je tomu pouhý měsíc zpátky, kdy se chlapci sešli na prvním tréninku a já jim vléval do hlavy taktiku a smysl hry zvané florbal. Oni nás za to odměnili fantastickým úspěchem v podobě bronzových medailí z jihočeského přeborového turnaje.

Cesta do Jindřichova Hradce byla sice dlouhá, ale zábavná. Hoši oplývali nejen humorem, ale i stále větším hladem po hře a úspěchu. Na nádraží jihočeského města nás přivítal osobně předseda místního Svazu mládeže, sportu a tělovýchovy – pan Mgr. Otakar Kinšt, kterého těšilo nejen nadšení našich chlapců pro sport, ale také jejich slušné reprezentativní chování. Ubytovali jsme se v tělocvičně ZŠ v Janderově ulici, kde si chlapci prošli ještě jedním lehkým tréninkem, hupsli do spacáků a těšili se na probuzení do dalšího důležitého dne.

Po lehké snídani a energetickém osvěžení jsme se odebrali do florbalové haly, kde hráči opět cvičili taktiku a sehranost jednotlivých formací. Byli jsme vylosováni na pozici 3B. Jak jsme později zjistili, naše skupina byla sice těžká, ale hratelná. První zápas byl vyčerpávající a kluci hodně chybovali v bránění středního pásma, přesto jsme ale vydřeli těsné vítězství v poměru 3:2. Utkání číslo dvě bylo jednoznačně nejtěžší. Stáli proti nám patnáctiletí profíci z Dačic. Jen nervozita způsobila naprostý debakl 5:0. Také proto jsme měli po zápase přísný pohovor o soustředěnosti, pohybu, bránění nebo přesnosti přihrávek. Do posledního utkání skupiny nastoupili hráči jako vyměnění. Oplývali maximálním pohybem, soupeře nejen k ničemu nepustili, ale v útoku jim tak motali hlavy, že vyhráli 5:0. Naprosto zaslouženě! Jejich technická hra, která byla plná pohybu a chytrosti, si skutečně zasloužila uznání!

Z druhého místa ve skupině jsme se probojovali do přímého utkání o bronzové medaile, kde nás opět čekal profi tým, tentokrát z Bernartic. Hráči poučení z předchozích nezdarů naskočili do utkání opět s maximálním nasazením. Až do poloviny utkání ukazatel hlásil skóre 0:0. A to nejen díky skvělé hře dozadu, povedené rozehrávce, ale taky díky fantastickým zákrokům nejlepšího brankáře turnaje – našeho Luboše Sasky. Až v polovině druhé části nařídil sudí po faulu na Jiřího Zabilanského trestné střílení, kterého se úspěšně ujal sám postižený. Dohráli jsme v poklidu a mohla se slavit bronzová radost. Cesta domů byla dlouhá a komplikovaná, ale plná dojmů, radostí i nadšení. Zbývá snad už jen dodat jediné – hoši, děkujem!

Sestava týmu ZŠ Mšeno: Luboš Saska, Alois Vacík, David Vysloužil – Chmelík Tomáš (C), Jaroslav Kováč, David Novotný, Patrik Vortel – Tomáš Ernst (A), Jiří Guttenberg, David Stejskal, Jan Tyle – Mykola Kozurak (A), Zdeněk Kvapil, Jiří Zabilanský, Miloš Stejskal.

Michal Krčmář