Salonek Zlatý lev hostil zasedání mšenské Obce baráčníkůPrapor mšenských baráčníkůZ jednání baráčníků

Je to téměř neuvěřitelné, ale rok je už zase pryč. V sobotu 10. listopadu se v hotelu Zlatý lev sešli členové místní Obce baráčníků, aby zhodnotili končící rok 2007 a v neposlední řadě zvolili nový výbor. V příjemném prostředí salonku zasedlo 28 členů a 7 hostů ze župy a  z obcí Kosmonosy, Dobrovice a Hrdlořezy. Mšenské zastupitelstvo reprezentovala paní Marie Štráchalová. Poprvé navštívil naše zasedání pan farář Mgr. Bohuslav Bártek.

Minutou ticha a krátkým projevem místorychtáře J. Živného jsme vzpomněli na zemřelé – souseda Ladislava Vomáčku a tetičku Marii Marečkovou. Následovalo vystoupení malých zpěváků a hudebníků ze Základní umělecké školy ve Mšeně. S paní učitelkou Veronikou Skopcovou nám zazpívali krkonošské písničky. Bylo to moc pěkné a navíc nás velice překvapili, když každému věnovali krásný perníček a plněný rohlíček. Byly opravdu výborné.

Anna ČernáHlavním bodem zasedání byly volby, které řídila tetička Hana Hlaváčová, host z V. župy. Bylo zvoleno staronové konšelstvo beze změny. Činovníci přečetli své zprávy o činnosti v roce 2007. Soused pantatínek Břetislav Beneš měl pěkný referát o romanovské kapli. Obrázek kaple s věnováním předala tetička rychtářka Marie Červinková panu faráři Bártkovi. Syndička a rychtářka se rozloučily s tetičkou Annou Černou a předaly jí malý dárek. Byla 10 let naší členkou a nyní se vrací do své vlasti, na Ukrajinu. S projevem, kterým nám poděkovala, nás všechny velice dojala. Potěšilo nás, že jí Mšeno přirostlo k srdci a zůstává i nadále jejím druhým domovem.

Celé odpoledne se skutečně vydařilo. Tetičky napekly spoustu cukroví, za což jim patří velký dík. Celé zasedání obohatil hudbou soused Beneš z Mladé Boleslavi. Nakonec jsme si jako vždy zatancovali. Chci poděkovat Karlu Horňákovi, redaktorovi Mšenských novin, za návštěvu a Gabriele Živné za vzornou obsluhu.

text Marie Říhová, foto Karel Horňák