U rozhledny v KadlíněV sobotu 15. a v neděli 16. září se uskutečnil 3. turistický výstup s názvem „Se Sokolem na rozhledny“, který uspořádala Tělocvičná jednota Sokol Mšeno ve spolupráci s TJ Sokol Lobeč a župou Barákovou. Pro účastníky byly připraveny v krásné krajině Kokořínska  pěší trasy (cca 19 km) a 1 cyklotrasa. Na startu pochodu – v sokolovně ve Mšeně – se všichni postupně zapsali a vyzvedli si účastnické karty. Následovalo slavnostní zahájení, po kterém se všichni  vydali na trasu. Nejvzdálenějšími účastníky byli turisté z Valašského Meziříčí, další přijeli např. z Teplic, Děčína, Prahy a z dalších míst. Pro zájemce byla zajištěna i autobusová přeprava. Autobus místní firmy SOK vozil zájemce podle potřeby po celý den od mšenské sokolovny na Vrátenskou horu.

Stovka účastníků v sobotu navštívila Vrátenskou rozhlednu a sokolovnu v Lobči, kde všichni obdrželi kontrolní razítka. Při výstupu na rozhlednu na Vrátenské hoře čekala turisty kontrola  s možností občerstvení a po trase několik stanovišť s různými hrami a soutěžemi. Zajímavou atrakcí, zejména pro děti, byly jízdy na huculských koních v prostorách parkoviště pod rozhlednou.

Na výstavce v sokolovněCíl pochodu byl opět v historické budově, kde byla instalována výstavka z historie a současnosti místního Sokola. Současně s touto výstavkou probíhala ukázka výtvarných prací žáků ze ZUŠ Mšeno. Všichni zúčastnění obdrželi pamětní listy a odznaky, dále měli možnost navštívit muzeum na městské radnici a výstavu fotografií z Kokořínska. Chladné, místy i deštivé počasí nedovolilo uspořádat plánovaný táborák, proto jsme se v podvečer sešli s písničkami při kytaře v sokolovně.

V neděli ráno byl připraven autobus, aby odvezl účastníky do Kadlína, kde navštívili rozhlednu Hradišť. V obci měli možnost vidět místní muzeum, kostel a další zajímavosti. Mezi dvacítkou turistů nedělního výšlapu byl i starosta župy Barákovy bratr Sopr s několika sestrami z Brandýsa. Víkendové setkání se neslo v příjemné a přátelské atmosféře. Mnozí se neradi loučili, když spěchali na svůj spoj do vzdálených domovů.

Hana Nečasová, Dana Dlouhá