Czech POINT“ je celostátní projekt, který má za cíl vytvořit síť míst, kde budou moci občané a podnikatelé získávat veškeré údaje z centrálních evidencí a registrů. Tato služba není určena k nahlížení do registrů, ale k vystavení ověřeného výstupu z příslušného registru, který se stává veřejnou listinou. Úředník zadá požadavky na vyhotovení výpisu (služba je zřízena přes internet), před jeho vytištěním seznámí klienta s počtem stran výpisu a jeho cenou (50 Kč za stránku). Po zaplacení bude výpis okamžitě vydán.

Městský úřad Mšeno byl na základě našeho požadavku zařazen do pilotního projektu tohoto informačního systému, který se „rozjel“ v dubnu letošního roku, my jsme byli připojeni v červenci. V ČR zatím existuje již 37 kontaktních míst (včetně Mšena) a občan na jednom místě bez dlouhého cestování může vyřídit autorizované výpisy z katastru nemovitostí (i částečné), výpisy z obchodního a živnostenského rejstříku. Připravuje se ještě přístup do jiných registrů, a to hlavně výpis z trestního rejstříku a další. To se bude dít postupně, výpis z rejstříku trestů pravděpodobně od 1. 1. 2008. Na Městském úřadě ve Mšeně funguje tedy Czech POINT od 1. srpna letošního roku. Výpisy vydává organizační odbor, úsek matriky.

Ocenění pro MěÚ MšenoOtevírací doba:  po, st 8 – 11.30, 12.30 – 17 h, út, čt 8 – 11.30, 12 – 15 h, pá 8 – 11.30, 12 – 14.30 h. V průběhu měsíce října bude Czech POINT rozšířen na další úřady a „ostrý provoz“ bude zaveden od 1. 1. 2008, tj. celostátní provoz ve všech úřadech stanovených právním předpisem.

Trochu statistiky: Celkem bylo zatím vydáno celostátně díky projektu Czech POINT 17 140 výstupů, z toho 9 570 výpisů z katastrů nemovitostí, 7 089 výpisů z obchodního rejstříku a 481 výpisů z živnostenského rejstříku.

Vážení občané, pokud  potřebujete výpis z výše uvedených registrů, jste vítáni, rádi Vám tuto službu zprostředkujeme.

Miluše Flíglová, tajemnice