1Na pátek 10. srpna byl naplánován začátek výstavy suché vazby a bižuterie pod názvem „Letní kouzlení ve Mšeně. Ve 14 hodin výtvarnice Ilona Ležalová a Venuše Svobodová ve stísněné „výstavní síni“ v čp. 201 v Cinibulkově ulici (vchod z Palackého ulice) zahájily vernisáž a vítaly první návštěvníky. Byli mezi nimi i klienti Domova seniorů.

Při prohlídce vystavených exponátů se o nich oči nechtěly utrhnout. Nebyly nedostupné. Komu se líbily a přál si je mít doma ke zkrášlení bytu, mohl si je koupit. Vrchovatá míra krásy vybízela k důkladné prohlídce originálního uměleckého výtvoru. 2Zdánlivě se to zdá nemožné, že z obyčejného materiálu – sušených různobarevných květů, obilných klasů a větviček okrasných jehličnanů – lze zhotovit dekorativní věnečky, vazby kytic, ozdobit jimi samorosty, dřevěné nádoby, stěny, palety od zboží či proutěné košíčky. Mohou se jimi vyplňovat keramické nádobky, květináče i vázy. To lze vytvořit jedině šikovnýma rukama při tvůrčí fantazii.

3I na vystavené bižuterii bylo co obdivovat, počínaje náušnicemi, náramky, prsteny, přívěsky, náhrdelníky či ozdobnou podložkou na nábytek konče. Za výchozí surovinu slouží různobarevné syntetické materiály, skleněný polotovar, tkanina na navlékání i drátky. Také zde je důležitá tvůrčí fantazie. Výstava přitahovala další zájemce o výtvarné umění. Pořadatelky jim ochotně a odborně radily, kam se co hodí, jak se vše udržuje pro zachování barev, a upozorňovaly na trvanlivost, která je pouhý jeden rok. Až do konce letošního roku tu bude stále co obdivovat, protože výstava se bude průběžně doplňovat. Bude otevřeno každý víkend – pá, ne 14 – 18 h, so 10 – 18 h. Kdo zavítá mimo prodejní dobu, může si ji prohlédnout, pokud zavolá na mobil 739 333 955 nebo 739 334 193.

Jan Bursa