S bratrem MatoušemMšenské noviny zpovídaly bikrosařku Matyldu Měšťanovou

Co tě přivedlo k cyklistice a bikrosu?
V podstatě vlastně mladší brácha Matouš. Při jednom cyklovýletě jsme náhodou narazili na bikrosové závody. Matouš tak dlouho otravoval, až mu táta domluvil účast alespoň na volných trénincích. Zalíbilo se nám to tak, že jsme se nechali přihlásit do oddílu.

Čím tě bikros obohacuje?
Mám ráda závody. Jsem sice před nimi nervózní, ale radost v cíli to bohatě vyvažuje. A když se povede „bedna“, je to lepší než na narozeniny.

Jaká je tvá bikrosová dráha od počátku?
Doufám, že jsem stále na počátku. Co se týká výsledků, tak nejdříve bylo úspěchem účast ve finále.

Můžeš prozradit, jak často trénuješ a jak trénink probíhá?
Táta se snaží o co největší pestrost tréninků. Jestli máte na mysli specielní bikrosovou přípravu, tak jde především o simulaci různých variant v závodě a starty z rampy. Oddílové tréninky máme 2x týdně. Především v týdnech bez závodů si s bráchou trénujeme i samostatně. Jinak se tátovi zdá, že bych mohla trénovat i více.

Jaký je trenér a co tě už naučil?
Trenérů mám víc: René Živný – technika jízdy, příprava na závody. Pan Kovač – všeobecná obratnost, zimní příprava. Táta – se stará o kondici a radí při závodech.

Vzpomínáš na první závod a jak se ti daří na dalších?
Nijak konkrétně nevzpomínám, myslím že jsem postoupila do finále z oprav, kde jsem pak skončila 8. Na závěr loňské sezóny jsem celkem pravidelně jezdila pro poháry, vrcholem bylo 3. místo na Mistrovství ČR. Jinak letos 5., 4., 3., ale ještě nezačaly důležité závody.
Dodatek: 29 .4. na Mistrovství ČR družstev v Klatovech skončilo Matyldino družstvo šesté (ona sama přispěla po skvělých výkonech 2. místem ve své kategorii).

Můžeš vyjmenovat získaná ocenění za úspěchy a trofeje ze závodů?
… Tak jsem byla spočítat poháry. Máme jich s bráchou 11, nemáme je rozdělené a už asi nedáme dohromady kterej je čí. Dále několik medailí, čokolád, sad pastelek, perníkové srdce, nefunkční blikačka na kolo, samolepky … je fajn dobře zajet, ale v dalším závodě se jede znovu od začátku.

Prozradíš své plány v bikrosu?
Žádné konkrétní cíle nemám. Jen snad aby mne sport stále bavil. Těším se na závod Evropského poháru, kde pojedu proti holkám. U nás jezdí holky společně s klukama. No a ještě jsme úplně nezavrhli Mistrovství Evropy.

Jsi jediná bikrosařka ve Mšeně. Přála by jsi si aby tě následovalo více mládeže?
Sama nejsem, o bráchovi jsem již několikrát mluvila. Už se bohužel moc neví, že bikros má u nás velkou tradici. Pod vedením Milana Albrechta trénovali Michal Kroupa, Jan Cabicar, Adolf a Milan Živní, Michal Švec,  Jan Kašpárek…

Je jasné, že možnost trénování a účasti na závodech společně s dalšími Mšeňáky by bylo jen výhodou.

Bikros (BMX) je progresivně se rozvíjející odvětví cyklistiky. Závody se pořádají na venkovních tratích délky okolo 350 m s uměle vytvořenými skoky, klopenými zatáčkami a startovací rampou. Při závodě je povolen kontakt mezi aktéry, což zvyšuje diváckou atraktivitu. V roce 2008 bude BMX součástí programu Olympiády, kde máme reálné naděje  na medaile.

Otázky položil Jan Bursa, odpovědi podle nápovědy Matyldy Měšťanové zapsal táta Michal