1   V minulých dnech byla vyhodnocena soutěž k 50. výročí založení Evropské unie. Jejím předmětem bylo vytvoření české euromince. Pořadatelem byla Evropská komise a její kancelář v České republice. Všech pětadvacet států odevzdá po třech návrzích národních euromincí.

2   Do akce se zapojil také výtvarný obor Základní umělecké školy ve Mšeně kolekcí obsahující dvaaosmdesát příspěvků. První ocenění poputují do Mšena – Pavle Houskové, Elišce Sálové a Olze Hegenbartové. Slavnostní předání zajímavých cen se uskutečnilo u příležitosti Dne Evropy a Dne otevřených dveří v Evropském domě ve středu 9. května. Současně s touto událostí zde proběhly i vědomostní soutěže o Evropské unii a výstava. Ceny našim reprezentantům předali mj. i eurokomisař Vladimír Špidla a český vicepremiér Alexandr Vondra.

   3Umístění na prvních třech místech v této celostátní soutěži pro mšenskou základní uměleckou školu znamená jeden z dalších velkých úspěchů. Mladí výtvarníci však mají před sebou další náročné akce. O druhém květnovém víkendu představili svá díla na velké přehlídce středočeských ZUŠek v Poděbradech. Tato expozice zde bude otevřena do 1. června. Budou následovat oslavy 110 let železnice Mělník – Mšeno – Skalsko, ke kterým přispějí výstavou ve své škole, stojící jen několik desítek metrů od mšenského nádraží. Absolvují také zájezd do železničního muzea v Sudoměřicích, kde budou také pilně kreslit. Ještě v červnu čeká na učitele a žáky mšenské ZUŠky již tradiční česko–německá akce „Děti Labe“ a výstava v prostorách mělnické radnice a absolventská výstava. V průběhu prázdnin se bude pracovat na oblíbeném kalendáři školy a v září se přiblíží Dny evropského dědictví, které tentokrát mladí výtvarníci pojmou jako odraz malířů působících na Mělnicku.

(t, Týdeník Mělnicko)