Sokol Dolní Beřkovice – SK Mšeno 1:5 (0:3)Závar před brankou Mšena

   DOLNÍ BEŘKOVICE: Vermach – Prosický, Novák, Kindl, Chramosta – Mráz, Roman Kaňka, Štěpánek, Moc – Jakub Kaňka (76. Tajč), Kalhous (80. Zeman). Trenér: Polanský.
   MŠENO: Hnízdil – Čurda, Zawistowski, Brunclík (80. Háze), Kříž – Grabmüller, Dvorný, Pokorný (59. Tříška), Kolumpek – Guttenberg, Šledr (74. Grát). Trenér: Borecký.
   BRANKY: 75. a 86. Kříž 2 (první z penalty), 6. Pokorný, 34. Kolumpek, 38. Čurda, ROZHODČÍ: Börner. ŽLUTÉ KARTY: Štěpánek, Novák, Roman Kaňka (všichni Beřkovice). ĆERVENÁ KARTA: Roman Kaňka (B). POLOČAS: 0:3. DIVÁKŮ: 150.

   Nádherné, přímo ideální počasí s oblohou bez jediného mráčku a plnou jarního sluníčka lemovalo souboj o vedoucí příčku okresního přeboru Mělnicka. Asi 150 diváků bylo zvědavo, jak dopadne utkání dvou aspirantů na postup do I. B třídy. Pozice před utkáním byla jasná - Mšeno vedlo o jediný bod a v případě prohry by už ztrácelo dva body. Sobotní duel měl tedy významným způsobem rozhodit karty v boji o postupovou příčku. 

   První minuty začaly opatrným oťukáváním obou soupeřů, nikdo se zbytečně nehnal do útočení, a tak hra nebyla příliš zajímavá. Oživení přinesla 6. minuta, kdy se míče v pokutovém území domácích zmocnil Pokorný a z bezprostřední blízkosti otevřel skóre. Hosty vedoucí branka patřičně uklidnila, hráli zodpovědně zezadu. První čtvrthodinku ukončila povedená Guttenbergova střela těsně nad.

   S přibývajícím čase se Mšeno začalo stále více osmělovat a po zaváhání domácí obrany se dostal k přesné hlavičce Kolumpek a zvýšil na 2:0. Když zanedlouho hlavičku Šledra vyrazil beřkovický brankář Vermach jen nad sebe, přiběhl pohotový Čurda a hlavou zvýšil na 3:0. To už se nad domácím týmem začala stahovat mračna porážky, jejich přihrávky často nenacházely adresáta, čehož hosté využívali k protiútokům.

   Ani po poločasové přestávce se obraz hry vůbec nezměnil. Hosté pokračovali v soustředěném výkonu, v poklidu ovládli střed hřiště, jen jim scházelo více klidu v koncovce. Branky začaly padat až v poslední čvrthodince. Nejprve Kříž proměnil pokutový kop, nařízený rozhodčím Börnerem za faul na Guttenberga. Pak se dostal ke slovu i domácí kapitán Novák, na kterého mšenská obrana úplně „zapomněla“. Jeho křížná střela k tyči znamenala zmírnění domácí prohry. Čtyři minuty před koncem se dostal ve vápně k míči Kříž a křížnou střelou zvýšil na 5:1. Tečka na závěr: v poslední minutě trefil Tříška hlavou tyč.

   Vysoké vítězství na půdě největšího rivala je velmi potěšující a povzbudivé do dalších bojů. Nicméně, trenér Borecký i hráči sami vědí, kde je zatím „bota tlačí“ a co dělat, aby forma, kterou mělo mužstvo uprostřed podzimu, přišla znovu. Budou k tomu mít příležitost hned v příštím kole, kdy na domácím pažitu přivítají celek AFK Veltrusy.

Text a foto: Karel Horňák