Tým Sokola MšenoZdraví a charakteru prospěšné droze – volejbalu – se ve Mšeně věnuje 14 žen a mužů, kteří tvoří místní volejbalový oddíl při TJ Sokol. Zvláštností tohoto seskupení je, že nemá trenéra ani funkcionáře. Přesto „duší“ oddílu je starostka Sokola a hráčka Hana Nečasová. Nezapře učitelku a správnou organizátorku. V oddíle mezi hráči je přátelská atmosféra, motivující každého člena k nezbytné a důležité spolupráci u sítě na kurtech.
2
Začátky nebyly lehké. Chyběly zkušenosti, častější zápasy a hlavně tréninky. Pevnou vůlí a ctižádostí se úspěšně dopracovávali k nynějším úspěchům. Však stále trénují náročně, jako by hráli republikovou soutěž. Před každým tréninkem i zápasem se notně rozcvičují snad všemi gymnastickými cviky k posílení každého svalu. Následují cviky s míčem včetně prudkých smečů.

Potom se rozdělí do dvou družstev a nacvičují různé herní situace, poučují se z chyb. Důraz kladou na sehranost. Nezanedbávají ani nácvik efektivního blokování smečů a jejich uštědřování soupeřům. Přáním každého hráče je, aby smeč přinesla potřebný bod. Ne vždy se vše povede, když soupeř odvrátí, nebo míč dopadne mimo kurt.

Volejbal už dávno není pouze letním sportem. V létě se trénuje a hraje na kurtech venku, v zimě se zápasy přenášejí do hal a tělocvičen. Důsledná příprava na každý zápas se pochopitelně odráží i na výsledcích. Ovšem, ne každý zápas musí být vyhraný, je nutno sportovně ocenit i výkon soupeře. Mšenští volejbalisté neopouštějí turnaje s ostudnou porážkou. Ba právě naopak, v Desné na turnaji mezi registrovanými hráči skončili třetí, v Mělníku jim patřila druhá příčka. V úspěšných startech chtějí pokračovat i letos.

Nejsou uzavřenou společností. Mohou mezi ně přijít další zájemci o tento krásný sport. Předností volejbalu je, že nezná fauly, hrubost ke spoluhráčům či soupeřům zde nemá místo. Je sportem bez hráčských hvězd. Na výsledku se společně podílí celý tým.

Jan Bursa