S kyticí hudby a vyprávění navštívil Vlastimil Čech z Kadlína klienty Domova seniorů ve Mšeně. Ve středu 14. března se mu dostalo srdečného přivítání. Hned na úvod zahrál na elektrofonické varhany několik svižných skladeb a přednesl oslavnou báseň o Kadlínu, jeho historii s vyznáním věrnosti domovu a optimistickou zdravicí.

   Zmínil se o denním zapisování stavu počasí a teplot ráno, v poledne a večer v Kadlíně už od roku 1781. Tehdejší klimatické výkyvy nebývaly vzácností, prostě nic nového pod sluncem. Zajímavé a poučné bylo líčení historie Kadlína od prvopočátku až po současnost. Pýchou Kadlína je vrch Hradišť s nově postavenou rozhlednou, odkud je daleký výhled, a vodojem s kapacitou 60 kubíků vody, postavený v roce 1911, dodnes sloužící. Velká péče je věnována vzhledu obce, malému zemědělskému muzeu s kompletní kovářskou dílnou a expozicí zemědělských plodin rostoucích v okolí. Pozornost si zaslouží i místní pečlivě opravený kostel z roku 1724, na jehož opravu se mezi občany vybralo 360 tis. Kč.

   Poté pan Čech zavzpomínal na základní vojenskou službu na dolech Ida ve Rtyni v Podkrkonoší a Žofie v Ostravě. Ve Rtyni obdivoval na slojích otisky pradávných stromů a rostlin. Mezi jeho záliby patří vedle hudby příroda (zvláště pestré rostlinstvo) a psaní povídek. Vítá obnovu někdejších polních cest. Má velký podíl na zřízení botanické stezky. Básní o formanech od Antonína Sovy vrátil mnohé klienty vzpomínkami do dětských let.

   Hudbou beseda začala, kapitolkami mezi mluveným slovem pokračovala a směsí písniček končila. Uzavřelo ji přátelské rozloučení s pozváním k další návštěvě.

Jan Bursa