1     Pravidelně každou středu od 15. hodiny bývá v místní sokolovně rušno. Podle trenérů  na žíněnkách cvičí, či spíše skotačí, 18 děvčat a kluků od 5 let výše. Jejich cvičebním úborem je kimono. Kde se ve Mšeně vzalo judo? Při TJ Sokol Mšeno se má čile k světu už druhým rokem další oddíl. Začíná od nejmenších dětí. Na jejich píli, vytrvalosti a motivaci závisí jejich další sportovní růst, zda položí základ k rozvoji tohoto populárního sportu, najdou své pokračovatele a po náročné přípravě budou zápasit v Mělníku. Sportovní úspěchy jim otevřou cestu k zápasům po celé republice. Do té doby však v Pšovce uteče ještě hodně vody.

2     Jejich sportovnímu růstu pomáhají Mikuláš Jány a Anna Novotná, trenéři s bohatými zkušenostmi z judistického oddílu TJ Elektrárna Mělník. Děti cvičí s radostí. Nejsou to jednotvárné cviky, spíše hry i skoro gymnastika. Kdo neviděl, neuvěří, kolika způsoby lze procvičovat všechny svaly, ruce, nohy, ale i celé tělo. Tato široká cvičební paleta přitahuje děti k tomuto sportu. Postupně se budou učit zápasení a pádům. Prostě umět padat v každé situaci, aby to co nejméně bolelo, potom se rychle postavit na nohy a zápasit dál.

3     Kdo se chce připojit k začínajícím cvičencům, je vítán. Může tak učinit každou středu v 15 hodin, pokud přijde do sokolovny. Tam ho přivítá paní Petra Machová, vedoucí oddílu, s trenéry a spolucvičenci. Napoprvé je nejlepší přijít s některým z rodičů. Zde se dozví podrobnější informace.

     J4udo je krásný sport. Zápasníci se mu mohou věnovat i do sedmdesátky. Posiluje a prověřuje hbitost, rychlé rozhodování v použití potřebného chvatu, vůli nikdy nevzdávat. Důležitá je příprava na každý zápas. Vede sportovce ke kázni a úctě k soupeři, ale také k umění přijmout porážku. Ta by měla být pobídkou k zamyšlení nad vlastními chybami, vzít si z ní poučení a jít s odvahou do dalších zápasů. Každý den není posvícení a každý zápas nemusí být vítězný. O judo se zajímá stále více žen. Jeho ovládání pomáhá i mimo žíněnku v použití přiměřených chvatů v obraně před napadením násilníky, lupiči, zloději, byť by byli v mírné přesile.

Jan Bursa

foto: Alena Horňáková