Jan Kašpárek

GALERIE PŘÍKLADNÝCH    

JANA KAŠPÁRKA, 22letého studenta Vysoké školy technické, vedla cesta k motoristickému závodění přes kopanou ve Mšeně a  v Mladé Boleslavi, kde kopal žákovskou ligu. Rekreačně hrával tenis, volejbal, košíkovou a také jezdil na kole. Pošilhával po náročném, spíše individuálním sportu, ve kterém by mohl něco dokázat. Zvolil si motorismus.

    
Ve 14 letech poprvé řídil motocykl Simson. Za pět vystřídal různé závodní stroje. Druhým rokem úspěšně dobývá stupně vítězů se strojem KTM 125 ve třídě E1. Po osvojení soutěžních pravidel, zvládnutí techniky jízdy po silnici a v terénu, údržby a přípravy stroje na závody s kamarádem Michalem Kroupou jezdívá závodit a také spolehlivě pomáhá. To samé platí i o Zdeňku Šimáňovi.

     Nejdříve závodili v kategorii „hobby“. Sbírali zkušenosti pro získání závodnické licence. Tu vlastní od roku 2006. Tím mohou startovat ve vytrvalostních závodech cross country Enduro souěží. Závodí po celé republice, v sousedním Polsku i rodném Mšeně. Náročná a poctivá příprava se odráží v obsazování prvních až třetích míst.

     Závodění vyžaduje fyzičku, trénování techniky jízdy, okamžitou reakci na situaci před řídítky, psychiku a rychlé rozhodování při volbě správné stopy v terénu i trénink běhu, cyklistiky, posilování a seznamování se s novinkami. To vše je náročné na čas i peníze. Jana Kašpárka podporují rodiče, i když i jejich další syn studuje na vysoké škole. Tvrdá řehole ho motivuje k dalším závodnickým úspěchům.

     Ve Mšeně vyrostl, získal základy motorismu, a to ho zavazuje zúčastňovat se zdejších závodů, třebaže nyní závodí za tým, který mu zaručuje příznivé podmínky. Je jím Maxis Děčín. Není mladý motorista příkladem pro kluky jezdící motocyklem jen po silnici, aby blíže poznávali sportovní motorismus?

Jan Bursa