Školní jarmark     Koncem prosince uspořádala naše základní škola již 2. vánoční jarmark. Součástí jarmarku byla i prodejní akce výrobků letos nejen žáků základní školy, ale i dětí z mateřské školky a žáků ze základní umělecké školy. Podle prodaných dárečků soudíme, že se výrobky všech tří škol moc líbily. Např.základní škola si prodejem vydělala kolem 5 tis. Kč. Děkujeme tedy všem rodičům a návštěvníkům školy, kteří si výrobky dětí koupili. Vánoční atmosféru také umocňovala vůně svařeného vína pro dospěláky a čaje pro děti.
     Vyvrcholením bylo vánočně laděné vystoupení žáků základní školy. Žáci za pomoci třídních učitelů a hlavně paní učitelky Martiny Klementové nacvičili velice zajímavé pásmo vánočních pohádek, koled, písní, básniček a scének. Věřím, že náš program zpestřil jedno předvánoční odpoledne všem návštěvníkům školy. Za své kolegy a žáky přeji všem v novém roce hlavně zdraví a pohodu.

Jiřina Trunková


     Co si děti mateřské, základní a umělecké školy s rodiči a učiteli vyrobily, to také prodávaly na 2. jarmarku večer 18. prosince v areálu základní školy. Z pultíků lákaly ke koupi dekorativní předměty, malované skleničky i vánoční pečivo. Nebylo divu, že šly jako na dračku. Během půl hodiny se po nich jen zaprášilo.
     K jarmarku nerozlučně patří kejklíři, tance, zpěv a scénky. To se odbývalo na velkém sále, kam přišlo více diváků, než bylo sedadel. I ti, co zaujali místa k stání, nelitovali. Program překypoval pohádkovými a vánočními scénkami, hudbou, zpěvem, vánočními koledami, básničkami a historickými tanci. Každou píseň či scénku zvýrazňovaly kulisy a divadelní rekvizity většinou vlastní výroby. Také kostýmy se blížily jevištním.
   Těžko říci, které z 16 vystoupení bylo nejkrásnější a nejzdařilejší. Vynikající byla dramatizace pohádky Čert a Káča v hereckém přednesu, s kulisami, čerty, pekelným tancem i samotným peklem. Umělecká skupina 6. třídy si tím nasadila laťku pro příští ročník hodně vysoko.
     Své umění předvedly téměř všechny třídy základní školy. Kytaristům Davidu Vysloužilovi a Janu Kalivodovi, flétnistkám Karolíně Hubáčkové, Veronice Šestákové, Matyldě Měšťanové a Lucii Stejskalové to pěkně ladilo, náročné skladby předvedli bez falešného tónu. A co teprve kroužek historických tanců při středověké hudbě a v dobových kostýmech, to byla nádhera. Dalo by se říci, že to byl festival mimoškolní kulturní aktivity. Dobře, že se v něm bude dále pokračovat. I moderátorky – Michaela Tylová a Veronika Gurvayová – se plně vyrovnaly profesionálkám.

Jan Bursa