Vesnička Kadlín letos slavila 660. výročí dosud první písemné zprávy o obci. První připomenutí se uskutečnilo v sobotu 11. března na sále obecního hostince. Malý kulturní pořad uvedl vzpomínání na to, co se právě v sobotu 11. března před 660 lety stalo. Při tomto pořadu byla k viděni maketa dřevěné rozhledny.

     Hlavní oslava výročí byla stanovena na 9. a 10. září. Byl to krátký termín, a proto už přicházely hlasy vše o měsíc oddálit. Padlo také datum 28. říjen. Nakonec jsme se však přece jen rozhodli pro 9. září a udělali jsme dobře. Finišovalo se na všech úsecích, jak v muzeu, tak i na rozhledně. Ta se však stavěla pod širým nebem. Nejdříve přišla tropická vedra, pak zase déšť, že se ani venku nedalo pracovat. Zednická parta Pavla Dvorščíka však dokázala splnit velký úkol. Už jsem to řekl několikrát a opakuji to znovu: Pracovali jako na svém a s velikou přesností. To bylo nejlépe vidět, když velký jeřáb posadil ochoz na rozhlednu s přesností pouhého půl centimetru! Radost máme nejen my v Kadlíně, ale i celá zednická parta. Na otevření rozhledny přišlo více jak 300 návštěvníků.

     Kadlín představil i nové muzeum staré zemědělské techniky a muzeum vesnického kováře. Najdeme zde nejen postavu kováře, ale i skutečnou kovadlinu a opravdové kladivo, se kterým si může každý návštěvník poklepat. Na decimálních vahách stojí pytle se semeny jednotlivých plodin, které se tu pěstovaly. Najdeme tu i sbírku motyček. Dalším úkolem bude obnovení botanické stezky na památný vrch Hradišť.

     Chtěl bych poděkovat všem, kteří pomohli uskutečnit velké dílo malé obce.

Vlastimil Čech