Vážení spoluobčané, blíží se závěr roku, což je pro mnohé z nás hektický čas. Dotýká se i naší práce na radnici. V závěru roku obvykle finišují investiční akce, probíhá jejich vyúčtování, honí se platby a s napětím se očekává, zda vše vyjde podle předpokladů. Letos je to umocněno změnou zastupitelstva a vedení města, kdy po volbách vždy trvá nějaký čas, než se nová sestava zaběhne a sehraje. Snažíme se zapracovat ze všech sil, přesto Vás žádám o shovívavost při řešení Vašich problémů a očekávání. Dovolte, abych se krátce zmínil o některých větších akcích, které právě dobíhají.

   Největší investiční akcí je v současné době II. etapa rekonstrukce koupaliště, přesněji rekonstrukce budovy koupaliště. Tak jako většina staveb i tato se dostala do skluzu, zaviněného částečně letní nesolventností města (peníze od státu přišly až v září) a také přístupem dodavatelské firmy, která nastoupila až na podzim. Práce však pokračují rychlým tempem a do vánoc by mělo být vše hotovo. Po dokončení se ještě bude nějaký čas temperovat a odvlhčovat, aby se předešlo poškození mrazem. Na jaře budou dodělány venkovní úpravy a vyřízeny reklamace tak, aby vše bylo připraveno na sezonu. Tím pro nás ale vše neskončí, jednak proto, že nebude opraveno ještě vše (bude zapotřebí III. etapy) a také proto, že nám zůstane uhradit značná částka za již provedené práce do června příštího roku. Což spolu s dalšími závazky města (splátky úvěrů za předešlé investice) značně limituje možnosti rozpočtu na příští rok.

   Další významnou stavbou je rekonstrukce Zahradní ulice. Zde práce také pokročily, v minulých dnech se objevila nová vozovka a snad se ještě letos stihne realizovat dlažba kolem zadního traktu kostela, případně nové chodníky na kraji ulice u kostela. Příčinou zpoždění jsou tu zejména komplikace s úpravou podloží po rekonstrukci vodovodního a kanalizačního řadu, chyby v projektu a také nedokonalá koordinace spolupracujících firem. Definitivní povrch vozovky a okolní úpravy se provedou na jaře, až bude jasné, co zima se silnicí provede.

   Začaly práce na rekonstrukci kostela sv. Martina. To je umožněno díky dotaci od ministerstva kultury na regeneraci městské památkové zóny a příspěvku města a církve. Celková částka však není příliš velká, bude stačit jen na opravu menší části střechy a v dalších letech je nutno pokračovat.

   Opravuje se i zvonička v Mělnické ulici, převážně z grantových prostředků z EU, rozdělovaných občanským sdružením Vyhlídky (z těchto zdrojů jsme získali i příspěvek na Zahradní ulici a uspělo zde i několik našich spolků). Na této akci je spoluúčast města a o. p. s. Cestovní ruch Kokořínska, která projekt předložila se záměrem vytvoření výstavních prostor v tomto objektu.

   Větší akcí je i projekt internetizace Kokořínska, který realizuje Sdružení obcí Kokořínska. Díky němu se dostane bezdrátový internet i do míst, kam by komerční firmy jen tak nepřišly, vytvoří se 16 veřejně přístupných internetových míst v regionu, připojí se obecní školy, úřady a knihovny. Financování je převážně ze SROP EU se spoluúčastí obcí. Zpoždění výstavby této sítě je způsobeno hlavně pozdním podepsáním již schváleného projektu jedním z minulých ministrů a relativní technickou složitostí sítě. Efekty pro Mšeno jsou převážně v dodávce nové výpočetní techniky pro veřejně přístupná místa (další počítač v knihovně pro veřejnost, v sezoně i v Infocentru), zrychlením internetu v budově MěÚ a možnosti připojení městem zřízených institucí na tuto síť. Pro připojení domácností vznikne nový vysílací bod, který pokryje i spodní část města (Karlova ulice, Podolec atd.) a díky husté síti vysílačů bude možno pokrýt i Sedlec a část Skramouše, kde dosud signál dostupný nebyl. Vše bude hotovo do konce roku a poté budete informováni o podrobnostech připojení.

   Věřím, že v nejbližších týdnech stihneme dokončit co se dá a pak přijdou dlouho očekávané vánoční svátky. Moc se na ně letos těším. Na pohodu v rodinném kruhu, odpočinek a čas stávený s dětmi a širší rodinou. Čas, kdy je možno se „zastavit“ a uvědomit si s odstupem prožité chvíle a přemýšlet také trochu o smyslu našeho lidského snažení, o hodnotách v životě. Přeji Vám, abyste prožili vánoce i celý nový rok ve zdraví a štěstí, byli veselé mysli a stále obklopeni dobrými lidmi. Přeji Vám do nového roku i hodně elánu, úspěchů v osobním i pracovním životě a hodně lásky.

Martin Mach, starosta