Kilometry pro radost

Jan Hunčovský

   Hranici maratonského běhu (42 km) překonávají dálkoví běžci uběhnutím 100 kilometrů a dále za 24 hodiny. Závodí se podle pravidel a ve více zemích. Dálkovým běžcem je také Ing. Martin Hunčovský, učitel zdejší ZŠ. Součástí jeho tréninku je každodenní jízda na kole z Kelských Vinic, kde bydlí, do mšenské školy, kde pracuje, což je 25 kilometrů. Stejně tak se po vyučování vracívá domů, takže ho můžeme často potkávat.

   Kdo si s ním troufne závodit? Sportovat začal na Vysoké škole zemědělské v Praze-Suchdole. Zprvu závodil se „železnými muži“. Zakrátko se upsal dálkovému běhu. „Hravé“ uběhnutí fantastických 100 km lze zvládnout pořádnou fyzickou zdatností, náročnými tréninky, motivací doběhnout do cíle, pevnou vůlí, volbou tempa a rozložením sil. Dvakrát ročně se musí podrobit důkladné lékařské prohlídce.

   Než vyběhne na trať, sportovně se oblékne a obuje do speciální obuvi. Pár bot stojí přes 6 tisíc Kč. Za rok roztrhá tři až čtyři páry. Přihlásí se u startu, seznámí se s regulemi závodu, vyzvedne kotníčkový čip na nohu, zaznamenávající průběžně čas od startu až do cíle, přestávky, rychlost a uběhnuté kilometry. Při 24hodinovém běhu v hale musí 816krát oběhnout svousetmetrový okruh nebo ovál. Nelze přitom spát, může se však občerstvovat. Venku se běhá na různém povrchu silnic a za každého počasí. Třeba v Řecku se běželo 246 km z Atén do Sparty.

   Při vícedenním běhu lze spát 5 hodin a dopřát si 90minutovou přestávku na oběd. V dubnu uběhl Martin Hunčovský za 7 dní 700 km napříč republikou. Na přelomu srpna a září spolu s trenérem, který je také dálkoběžcem, oběhl za 16 a půl dne oběhl republiku v délce skoro 1 000 mil. Start byl ve Znojmě, cíl v Boru u Tachova. Po trase stačil sledovat krásu měst i krajiny. Zatím obsazuje 64. místo na světě.

   Ze závodů si Ing. Hunčovský přiváží medaile a diplomy. Nadále je amatérem jako všichni čeští dálkoběžci. Tu a tam „kápne“ pomoc od sponzorů. Váží si pochopení od rodiny. V říjnu nezávodí, pouze regeneruje síly, relaxuje, pilně jezdí na kole, běhá a cvičí. Od listopadu do března trénuje naplno podle plánů přípravy na sezonu 2007. Na mezinárodních závodech trochu závidí přepychové vybavení zahraničních profesionálů. Navíc s sebou vozí maséra, psychologa, zdravotníka, speciální stravu a nápoje.

Jan Bursa