Pojedeme do Španěl, hou, hou – zpívá se v Zájezdové polce Josefa Charváta, která obveselovala hudebníky filharmoniky na uměleckých turné. Tam také vycestovala na dovolenou Ivana Říhová, vedoucí městské knihovny. O zážitky se podělila na besedě s klienty Domova seniorů. Do Španělska se autobus dostane za dva dny, letadlo tam dorazí za několik hodin. Přitom umožní pohled na majestátné Alpy z výšky 9 260 metrů.

     Po vystoupení z letadla v Granadě a Alhambře se člověk ocitá v exotické zemi. Upozorňují na to maorská architektura, zahrady se stromy i s citrusovým ovocem. Všude je vidět spousta květů různých barev a vůní. Maorská architektura ze 13. a 14. století je pokladem jižního Španělska. Udivuje návštěvníky z celého světa. Alhambra je bezesporu komplexem zahrad, vnitřních nádvoří a komnat otevřených na všechny strany.

     Z Malagy se cestovalo do Gibraltaru. Vstup do této enklávy patřící Velké Británii na věčné je možný pouze na cestovní pas. Slouží za vojenskou základnu a kontrole plujících lidí. Zdáli připomíná šedou skálu. Pulsuje tu běžný život. Za zdejšími zajímavostmi a teplejším podnebím se ročně zavítají 4 miliony lidí. Kostely stále zaplňují k bohoslužbám katoličtí věřící. Opičky se předvádějí v plné parádě a přátelí se s lidmi.

     Ve stravě převládají zelenina, ryby a tropické plody. Až do vánoc je možné koupat se v moři. V přístavištích kotví a na moře vyplouvají lodě od bárek až po třicetimetrové koráby. Velké množství hotelů je během sezony stále plných turistů z různých koutů světa. Životní úroveň Španělů je stejná s naší. Umějí pracovat, odpočívat, bavit, prostě umějí žít. Granada, Alhambra i Gibraltar rozhodně stojí, i když doma je také krásně.

Jan Bursa