Otevření doskočiště     Školní kroniku Základní školy Mšeno obohacuje další zápis o historické události v jejím zvelebování v její 78leté historii. V úterý 26. září na školním hřišti probíhalo slavnostní otevření rekonstruovaného doskočiště pro skok daleký. Hana Nečasová, moderátorka slavnosti, přivítala milé hosty – starostku Marii Štráchalovou, tajemnici Miluši Flíglovou a ředitelku školy Jiřinu Trunkovou.

     Starostka Marie Štráchalová zdůraznila, že všichni přítomní jsou svědky významného okamžiku, kdy se škole a jejím žákům dostává do užívání optimální doskočiště. Je to první kapička ve výstavbě multifunkčního sportovního areálu. Dalším přáním a plánem je běžecká dráha, ta si však vyžádá nákladu 400 tis. Kč. Nadějí na její obstarání jsou přítok financí, dotací, vlastní úspory školy a sponzorské dary.

     O konečnou podobu otevíraného sportoviště se přičinili sponzoři – truhlář Jaroslav Dohnalík zhotovením odrazového prahu a orámováním doskočiště, Miroslav Voborník úpravou rozběhové dráhy. Poděkování si dále zaslouží Středočeský kraj za grant 50 tis. Kč a MěÚ Mšeno za podporu 5 tis. Kč. Základní škola se podílela částkou 25 tis. Kč.
Jeden z prvních skoků
     Po přání hodně sportovních úspěchů přestřihli hosté před doskočištěm slavnostní pásku. Rozhodčí se připravili na měření délek skoků a mohl začít školní „minipřebor“ žáků 1. i 2. stupně. Na 1. stupni byli nejlepší Jirous a Stejskalová, na 2. stupni Karabáčková (361 cm) a Fridrich (520 cm). Doskočiště si vyzkoušel i pan učitel Dvorščík.

     Co očekávat od tohoto díla? Aby bylo stále plné sportuchtivými mladými atlety, aby na něm pilně trénovali a lámali rekordy, aby bylo dějištěm mnoha přeborů. Dalo by se říci: Při tréninku, častými vítězstvími a pevnou vůlí je možné obléci reprezentační dres a sbírat medaile. Vrcholoví sportovci se rodí i v menších obcích.

Text: Jan Bursa, foto: Karel Horňák