Mariánské sousoší     Také ve Dnech evropského dědictví 2006 nezůstalo město Mšeno stranou. Může se pyšnit sedmi významnými objekty. Ve dnech 16. a 17. září si je návštěvníci prohlíželi bez placení vstupného. Navíc se jim dostalo odborného výkladu. Na náměstí nelze přehlédnout radnici muzeem s bohatými exponáty. V těsné blízkosti dominuje širokému okolí kostel sv. Martina v pseudorománském slohu, z let 1876 – 1878.

     Perlou české meziválečné architektury, prohlášenou za národní kulturní památku, jsou městské lázně z roku 1932. Neznámý architekt je vhodně zasadil do okolní krajiny. O to více vyniká tento nádherný areál. Po skončené rekonstrukci bude opět místem vyhledávaným rekreanty, rodinami s dětmi, filmaři i obdivovateli.

     Dalším architektonickým skvostem je „mšenský zámeček“ – budova základní školy. Po položení základního kamene na podzim roku 1926 skončila její výstavba před začátkem školního roku 1928/1929. Je stále moderní a plně vyhovuje výuce žáků. Velký sál v prvním poschodí slouží tělocviku, sportovním akademiím a sálovým sportům, kulturním pořadům a vystoupením.

     Ve středu náměstí naproti radnici stojí důstojné mariánské sousoší, reprezentující dílo sochařů z první poloviny 18. století. Ač místní odbor Sokola založili nadšenci v roce 1865, svého vytouženého tělocvičného stánku – sokolovny – se dočkali až v roce 1918. Stojí v rohu náměstí. Nejpodivuhodnější historii má bývalý kostel sv. Jana, nyní objekt hasičské zbrojnice. Tento kališnický svatostánek sloužil ještě několik let po Bílé hoře, poté sloužil katolíkům. Během josefinských reforem došlo v roce 1784 k jeho uzavření. Evangelíci se marně snažili o jeho znovuotevření. Sloužil pak za sýpku. Později ho hasiči změnili na svou zbrojnici.

     Ve všech objektech byly v době otevření výstavky historických dokumentů, někde i prodej informačních tiskovin. V hasičské zbrojnici probíhala autogramiáda autorky knihy O středověkých dějinách města Mšena.

Jan Bursa