Vystavené exponáty   Poučné poslání v chovu drobného hospodářského zvířectva splnila 9. výstava Českého svazu chovatelů, místní organizace Mšeno. Ve svém areálu na konci Jezerní ulice se během 22. a 23. července přechodně ubytovalo 230 králíků, 100 holubů a 100 kusů drůbeže 15 plemen. Na jejich krmení, napájení a čistotu v kotcích dbali obětaví pořadatelé.

   Náročnou přípravu výstavy včetně občerstvení zvláště pro návštěvníky z okolí a bohaté tomboly zvládlo všech 15 členů organizace. Příchozí zájemci si mohli u každé klece prohlédnout vystavené zvířátko, tabulku s názvem plemene, jménem chovatele, bodové hodnocení za vzhled, váhu a další charakteristické znaky. Všechny exponáty byly prodejné, nepředražené, byť se pyšnily vysokým ohodnocením.

Jeden ze šampionů   Z králíků bylo možno vidět české albíny i strakáče, kuny modré, havanské, beranovité, zkrátka od zakrslých až po králičí „obry“. Holubí krasavci, zvláště ti okrasní, připomínali skoro exotiku. To samé se dalo říci o drůbeži reprezentující plemena lehká, středně těžká, bojová se zvláštní tvářností, zdrobnělá a zakrslá.

   Každá výstava je přehlídkou chovatelských úspěchů a vizitkou chovatelů. Zájemci o šlechtěné chovy na ní mohou získat informace o vybraných plemenech, výběru chovných kusů, ustájení, krmení a nezbytné veterinární péči. Začínající chovatel musí mít lásku ke zvířatům, pevnou vůli, snahu učit se celý život, obětovat většinu volného času chovu, což usnadní podpora členů rodiny. To je také posláním Českého svazu chovatelů drobného hospodářského zvířectva. Chov přináší radost ze správného odchovu zvířat a jejich ocenění na výstavách. V soutěžení chovatelských organizací obsadilo Mšeno 1. místo (751 b.). Zaslouží si rozšíření členské základny.

Jan Bursa