1   Když se mluví o Karlu Hynku Máchovi, většinou je to na Českolipsku ve vztahu k Bezdězu či Doksům a Máchovu jezeru, ale měl i vřelý vztah k Housce. Píše o tom nejen ve svých denících, ale i ve vlastním výkladu k Máji. Tak snad poprvé proto zazněl Máj v sálech tohoto zámku, který zhůry hledí na kraj, který tolik Máchovi učaroval.

   „O Máji jsme začali mluvit na workshopu v Hrubšicích,“ dozvěděli jsme se od jedné z aktérek Kamily Myslíkové z Pardubic. Tam se dala dohromady parta mladých hereckých adeptů ze studia Cine Jessy pod vedením Jaroslava Víznera a postupně scénicky nastudovala tuto báseň za2 doprovodu hudby skupiny Queen. Taneční sál na Housce byl zcela zaplněný, herci proto měli dokonce stísněný prostor. Mácha tu však zazníval z úst mladých lidí velmi dobře jazykově vybavených, ale i v pohybových kreacích, skupinové recitaci apod. Nakonec se také sedmičce herců dostalo bouřlivého potlesku. Roli Viléma hrál Milan Hajn, Máchu Jiří Suchý, Jarmilu Gabriela Novotná a sbor Natálie Bozděchová, Aneta Lauterbachová, Petra Vávrová a již zmíněná Kamila Myslíková.

Petr Randus, Českolipský deník

Mácha se vrátil na Housku 
3   Romantickou báseň Máj Karla Hynka Máchy zná asi každý Čech. Někdo jen jako součást povinné četby, jiné okouzluje i v dospělosti. Svého času jsem se zajímal o to, v čem je tato báseň tak výjimečná. Pokud si dáte tu práci, zjistíte, že v kontextu dobové literatury je Máj naprosto neuvěřitelný. Od té doby se stále někdo snaží Máchu a jeho Máj pochopit a přiblížit svým současníkům.

   Jedním z nich je i Jaroslav Vízner, herec a režisér, který má ke Kokořínsku vřelý vztah. Jeho nejnovějším režisérským počinem je právě dramatizace Máje, kterou předvedl v sobotu 29. dubna na hradě Houska s mladými herci ze Ciné Jessy: „Jesicca Horvathová každý rok pořádá herecký workshop. Dělá se tam divadlo, poezie, tanec, hip-hop, step, cvičení. Podílel jsem se na něm i já, a4 protože jsem viděl provedení Máje na hudbu Zdeňka Zahradníka, napadlo mne ji použít. Hned na první zkoušce bylo jasné, že krásná Zahradníkova hudba si cestu k čtrnácti až devatenáctiletým těžko najde. Takže jsem vybral novou hudbu. Myslím, že Máchovi by se Queen ve spojení s Májem líbili. Rozervanost Máchy a jeho přemítání o smrti se k té muzice nějak hodily a tak to všechno musí v hudbě Queen někde být,“ svěřil se nám. Mohu potvrdit, že je to svým způsobem působivé spojení.

5   A jak se na vše dívá sám Mácha, představovaný devatenáctiletým Jiřím Suchým? „Máj jsem četl poprvé, když mi bylo jedenáct. To jsem tomu vůbec nerozuměl. Teď, také díky panu Víznerovi, mu konečně rozumím. Je to nádherná báseň,“ řekl nám. Pokud jste představení na Housce nestihli, pak další možnost máte znovu 24. června na Housce v 18 hod nebo o den později v Nelahozevsi na zámku ve 22 hodin.

Ivan Nekuda