Režisér Jaroslav Vízner připravil v prostorách Housky zajímavou divadelní podívanou

Motto: 

… laskavější k němu buďte,
vinu lásky, láskou suďte !

(F. J. Rubeš: Horymírův skok)

Jak k tomu došlo
Jako každý rok se vloni v létě pořádal Work shop Ciné Jessy pro mladé adepty herectví v Hrubšicích na Moravě. Tentokrát jsem připravil pro sekci poezie melodram na báseň Karla Hynka Máchy MÁJ skladatele Zdeňka Zahradníka. Hned na první zkoušce bylo jasné, že ta hudba, ačkoliv krásná, si k nim najde cestu velmi těžko. Po probdělé noci jsem jim pustil na další zkoušce vybrané pasáže z hudebních základů písní skupiny Queen. Tak začalo naše krásné putování za Máchou.

V září přišla na řadu elektronická pošta
Ptal jsem se, zda by měli někteří z nich odpovědný zájem naše představení Máje vylepšit a představit veřejnosti v dubnu na hradě Houska. „... Rád jsem vás znovu viděl a ty ostatní poznal. Rád jsem s vámi také pracoval, i když to bylo někdy únavné, nejen pro vás. Máte toho na Work shopu moc, často bez pauzy. O to víc si vážím vašeho zájmu a konečného výsledku. Mohlo to být jistě i ještě lepší ... avšak podle reakcí, co jsem dostal po představení, jsme mnohé potěšili. Děkuji všem... Pak začaly přicházet odpovědi.

Proč chci na Máji spolupracovat?
* Pokud začínáš svůj dopis poděkováním, věř, že poděkování patří nejen všem z work shopu - Jessice, Mírovi, partě, ale moje osobní poděkování patří velkou měrou Tobě.

Máj pro mě byl „jenom“ básní, o které se každý učí ve škole. Ale díky Tvé odvaze pustit se s námi do tak náročného úkolu, jsem zjistila, že tohle dílo má pro mě daleko větší hloubku. Nabídka, se kterou jsi přišel, mi otvírá možnost v jejím dalším prozkoumání, do kterého jsem ochotna se pustit i s představou, že práce, která nás čeká, může být v určitých chvílích obdobně náročná na únavu a vypětí...

* No, nebudu popírat, že ze začátku mě to moc nebralo, ještě na tu původní hudbu. Ale jak jsme začali zkoušet na hudbu Queen, začalo mě to bavit, myslím, že i ostatní. A podle mě to bylo vidět.

* Na Máji bych ráda spolupracovala. To první představení mi přišlo krásný, až mi na konci vytryskly slzy do očí. A nikdy jsem netušila, že by mě Máj mohl tak bavit. A je pravda, že jsem se ku konci workshopu těšila až budeme moct předvést Máj před ostatními. Jinak děkuji za pěkných pár dní na workshopu s tebou a Májem.

* Máji bych opravdu ráda pracovala dál. Už jen proto, že by v příštím roce přibyla další věc na kterou bych se mohla těšit. Poezii mám ráda a Máj se mi líbí. Přiznávám, že do workshopu sem se nedostala k tomu, abych si tuto báseň přečetla, ale zaujala mě. Navíc bylo opravdu štěstí, že jsi tam byl, protože sama bych všemu asi taky neporozuměla. A ještě víc se mi líbilo, když slova doprovázela hudba, která vytvářela úžasnou atmosféru.

* Jsem naprosto nadšena takovou super akcí!! A rozhodne se chci zúčastnit. Máj je dílem, které by se mělo prezentovat, hlavně v dnešní době, kdy má člověk k poezii chtě nechtě dál.  Oslovil mě také melodram, se kterým jsem se do této doby ještě nesetkal; Také si nemůžu vynachválit spolupráci s ostatními frekventanty z workshopu a s tebou, na kterou vždycky dlouho vzpomínám.

* Proč chci na Máji spolupracovat? Napadla mě dětská odpověď: „Protože bagr!“ Zkrátka a jednoduše, my všichni za základních škol známe Máj jako nudnou básničku, učíme se ji jako kolovrátek a nikdo pořádně nechápe, o čem je. Ale díky workshopu se mi podařilo tuto báseň pochopit a vryla se mi pod kůži. Máj prostě chci dělat.

* Pojmu to krátce, snad výstižně. Možná to bude znít nadsazeně a nevěrohodně, ale Máj mě změnil. Ne s otočkou o 180 stupňů, ale o pár určitě. Spíš než novým člověkem jsem člověkem lepším. Dívám se na svět jinýma očima. Možná poučena příběhem muže, který v jedné chvíli všechno ztratil a víc než kdy jindy si uvědomuji a předávám to dál: Život je nádherný. Ráda bych se podílela na Máji, přinesla do něj nové věci a opřela se do toho celou svou duší - osobností. Mám ráda poezii, Máj mě dostal. Už před tím jsem si ho vždycky chtěla přečíst, a tak jsem byla ráda, že jsem se k němu dostala touhle - pro mě nejzajímavější - cestou.

Máj nemusí být jen tragickým příběhem (jakým vskutku je), ale můžeme ho brát i jako oslavu života, aby si každý, komu ho předvedeme, uvědomil, jak je život nádherný. Máj je tak mnohovrstevný, že pokaždé, když si ho přečteme, ho pochopíme nějak jinak a je jen na nás, jak ho budeme chtít předat divákům. Co bychom ale měli vyzdvihnout, jsou právě kontrasty, které Mácha tak nádherně popsal. Kontrast nádherné přírody (ladný, veselý tanec) a do toho disharmonické prvky beznaděje (Vilémův nářek, drsná hudba). Je to geniální dílo, na kterém by se dalo opravdu vyřádit, stačí nadšení těch, kteří budou spolupracovat.

Není toho moc co víc dodat. Pustili jsme se do práce, a jak to leckdo předvídal, lehké to nebylo. Někteří to vzdali v perspektivě maturity, nebo se neozvali včas a také kvůli vzdálenosti. Jiní přece jen dojížděli do Prahy z Pardubic, Hradce Králové nebo z Mostu. Věřím, že se jim podaří předat vám naše nadšení.  

Proč na hradě Houska?
Mácha Housku dobře znal, několikrát tam doputoval a Housku také maloval. Máme v Kokořínském údolí chalupu. Na Housce vystavovala moje manželka své obrazy, hrál tam mšenský divadelní soubor hru Karla Čapka Ze života hmyzu, jež jsem s nimi nastudoval, chodíme na Housku na koncerty a plesy. Majitelé hradu jsou velmi milí a přátelští.

Poděkování
Jsem velmi mile překvapen jak se tak velmi mladí lidé pozitivně postavili k Máchovu Máji. Díky za jejich citlivost.

Bez subvencí či grantů
Nicméně, bez milé pomoci Jessiky Horvátové, jež nám poskytla pro zkoušky přístřeší v Ciné Jessy a vstřícnosti paní Zuzany Pavlíkové-Šimonkové se vším, co souvisí s hradem Houska, Divadelního sdružení Mšeno, jež nám zapůjčilo světla a zvukovou aparaturu, a také tolerance mé manželky Catherine, že akceptovala moji submerzi v Máj, by se naše představení nehrálo.
Můj dík patří jim všem.                     

Jaroslav Vízner

**************************************************************************************
Hrad Houska *
sobota 29 dubna 2006 v 18 hodin

Karel Hynek Mácha/Queen  

MÁJ   

V melodramu účinkují mladí herci studia Ciné Jessy: Aneta Lauterbachová, Bára Kunová, Kamila Myslíková, Gábina Novotná, Milan Hajn, Jiří Suchý, Petra Vávrová. Světla a zvukovou aparaturu zapůjčilo Divadelní sdružení Mšeno. Režie a výběr hudby: Jaroslav Vízner.
***************************************************************************************