1   Ve čtvrtek 5. května 2005 se uskutečnila na mšenské radnici malá slavnost. Městský úřad Mšeno ve spolupráci s Regionálním muzeem v Mělníku otevřel novou expozici mšenského muzea. Historická expozice je již druhá v pořadí. Tu první, jak si pamětníci jistě vzpomenou, hostily prostory současné hasičské zbrojnice.2

   Muzeum má statut pobočky Regionálního muzea v Mělníku. Muzejní expozice je umístěna ve dvou místnostech druhého patra zdejší radnice. Značná část muzea je věnována mšenským cechům, jsou zde vystaveny starobylé cechovní štíty zdejších truhlářů, zámečníků a ševců. Dále zde uvidíte cechovní truhlice, cechovní ferule, rychtářská práva, trojrozměrné vývěsní štíty – kovářský a zámečnický.

   Další část expozice tvoří dobový měšťanský interiér z konce 19. století, jehož součástí je např. kulatý intarzovaný stůl se zdobenými židlemi, čalouněná pohovka, zouvák, dobová truhla, empírové hodiny, stříbrník se sklem a cínovým nádobím.3

   Třetí část je věnována slavným mšenským rodákům, Augustinu Heřmanovi a archeologovi J. L. Píčovi. Druhý jmenovaný zde má i svůj původní stůl, křeslo a kalamář. Vše je doplněno závěsnými klipy s doplňujícími informacemi.

   Provozní doba muzea: pátek 13.30 – 16.30 h, sobota, neděle 9 - 12 h,. 13.30 - 16.30 h. Vstupné: dospělí 20 Kč, děti 10 Kč.


   Text a foto Karel Horňák