Jak nám to sluší na škole v přírodě   V neděli 3. dubna bylo před mšenskou školou nezvykle rušno. Prvňáčci, obě třetí třídy a část speciální třídy totiž odjížděli na školu v přírodě. Bylo krásné sluneční dopoledne, a přesto se do autobusu nakládaly boby a kluzáky na sníh. Důvod byl prostý – cílem cesty byly hory! Ty dětem slibovaly, alespoň podle předpovědi počasí, nejméně půl metru sněhu.

   Očekávání dětí, ale i nás dospělých, se splnilo, a tak byl program školy v přírodě bezezbytku splněn – od chvíle příjezdu až do konce. Počasí nám přálo a děti si tedy mohly užívat zimních radovánek. Každý den jsme chodili na sjezdovku, která již nebyla v provozu, a tak jsme ji měli sami pro sebe.Chvíli děti bobovaly,ale pak jsme jim připravili spoustu her a soutěží na sněhu – slalom po celé sjezdovce,psí spřežení, sněhové stavby, štafetu… Kromě těchto zimních radovánek jsme s dětmi podnikli dva pěší výlety na rozhledny Královka a Slovanka. Aby byla cesta pro děti zajímavější, hledaly po trase skryté úkoly. Na konci je čekala kromě krásného výhledu po okolí také sladká odměna v podobě zmrzlinového poháru.Svezli jsme se i na koních

   Také v okolí chaty na děti čekaly zajímavé úkoly – cross ve sněhu nebo sněhová lavina. Při nich se skvěle bavily nejen děti, ale i dospělí, takže o legraci zkrátka nebyla nouze. Děti také hledaly kouzelný strom plný sladkostí. Večer po setmění musely projít trasu značenou sněhovými lampičkami, na konci se podepsat a vrátit se tmou zase zpátky. Ale úkol to nebyl opravdu lehký, zvládl ho jenom ten, kdo předtím prolezl dlouhým tunelem a nebál se. Středeční odpoledne měly možnost děti strávit jízdou na koni – a ty bázlivější se svezly alespoň na voze.

   Ve čtvrtek se nám obloha zakabonila, ale to nám vůbec nevadilo! Náhradní program byl skvělý – plavání v Aquaparku v Jablonci a jízda na tobogánech. Ani večery nebyly nudné. Soutěžili jsme o nejlepšího zpěváka v Superstar, o nejlepší vtip,zatančili jsme si na pyžamové diskotéce a poslední večer byl tradičně karneval. Domů jsme se vraceli všichni unavení, ale také určitě plni nových zážitků a vzpomínání. Vždyť taková škola v přírodě je pro mnohé děti, a zvláště takhle malé, v podstatě malou zkouškou samostatnosti. Některé z nich si poprvé samy stlaly postel nebo samy mazaly chléb máslem. Děti se naučily být zodpovědné nejen samy za sebe, ale také za ty druhé, a to při společných hrách nebo při úklidu pokojů.

   Toto všechno by se neuskutečnilo, kdyby nebylo sponzorů, kterým bychom rádi poděkovali. Především je to mšenská radnice, která sponzorovala cesty autobusem tam a zpět a podnikatelé.  Díky patří také hlavně rodičům, kteří přispěli jak finanční částkou, tak sladkostmi, které byly využity na odměny pro děti.

I. třída, III. A, III. B, speciální třída