Příroda dovoluje půjčit si energii jen na malý okamžik. Zákon o zachování energie lze zpochybnit jen na malou chvilku. Čím více energie si půjčujeme, tím rychleji ji musíme vrátit. Tento zákon si můžete – stejně jako já – přečíst v učebnicích svých potomků.

   Kdo by spadl z Měsíce do naší české země, ten by se nedivil svatému rozhořčení nad mladými lidmi, kteří si půjčili na drahý byt. My, kteří zde žijeme, nechápeme, proč to rozzlobení přišlo až teď. Za ta léta od „Listopadu“ bylo přece „vypůjčeno“ tolik milionů, ba miliard, a nikdo nesháněl ani ručitele.

   Velký Albert Einstein nezvratně dokázal, že se žádná energie na této planetě neztratí, ledaže by se vyzářila. Kde asi „vyzářil“ miliony exministr Svoboda, když jmenuji toho z nejmenších „lampářů“. Za jak dlouho vyzáří naše miliony Viktor Kožený na Bahamách (a jiní a jiní...)? Ve svých 84 letech jsem se rozhodla studovat nauku o kvantové mechanice. Potom snad pochopím život (těsně před odchodem z něho). Kvantová mechanika prý dovoluje tunelovat bariéru způsobem, jaký nemá v našem makroskopickém světě obdobu. Tolik učebnice našeho kluka. Ti pacholci to zřejmě četli a studovali dřív než slušní lidé.

Ludmila Svátková