1   Již v podzimních měsících, kdy venku začaly plískanice, brzy se začalo šeřit, ve výlohách obchodů se objevila vánoční výzdoba a televizní obrazovka na nás začala chrlit vánoční reklamy, se obyvatelé Domova začali zajímat, jaké vlastně budou jejich první vánoce v novém domově. Na tento krásný čas jsme se začali připravovat již od začátku listopadu. Navštívili jsme učiliště v Kanině, kde nám ochotně paní učitelky se svými svěřenci předvedly, jak se váží adventní věnce, svícny a různé další vánoční dekorace. Odjeli jsme posíleni inspirací a v následujících dnech jsme se ihned postili do práce. 
2  Vyrobili jsme věnečky, kterými jsme vyzdobili prostory Domova, a tím jsme se začali připravovat na nadcházející adventní čas. Než jsme si zapálili první svíčku na našem věnečku, tak jsme si ještě k našemu posezení upekli cukroví, které neodmyslitelně patří k této době. Ženy se aktivně vrhly do práce. Bylo vidět, že jim tato činnost chybí a stýská se jim po vůni vanilky, hřebíčku a skořice. Pekly jsme např. linecké, vanilkové rohlíčky, pracny a sněhové pusinky. Vše se podařilo a ani jsme nic nepřipálily. Každý týden jsme se scházeli u kávy a čaje, pojídali jsme naše dobroty a povídali si, co znamená advent, jaké jsou zvyky a tradice o vánocích. Mezi adventní týdny jsme si neodpustili zařadit Mikulášské posezení s panem M. Jírou a H. Hrubou. Přišel mezi nás i Mikuláš, Anděl. ale nechyběl ani čert. Obyvatelé dostali mikulášskou nadílku a s čertíkem se poškádlili. Pan Jíra jako vždy svým humorem nezklamal. Čekání na Štědrý den nám také zpříjemnily děti ze základní školy, mateřské školy a základní umělecké školy ve Mšeně. Připravily si pro nás básničky a koledy, ale také dárečky. Klienti si s nimi zazpívali a pobavili a zaplakali.
3
   Na Štědrý den jsme uspořádali sváteční odpolední setkání klientů, kteří neodjeli domů do rodin. Přišel pan Karel Horňák a zpívali jsme koledy a rozdali jsme si dárky. Také jsme s paní ředitelkou B. Dvorščíkovou navštívili i ležící obyvatele našeho Domova, vždyť patří mezi nás, a popřáli jim vánoční pohodu.

   Po vánočních svátcích jsme se sešli a začali se připravovat na konec roku. V tomto období mezi nás zavítali mšenští divadelní ochotníci a zahráli nám svoji hru Šest žen Jindřicha VIII. Zpěv a hra na harmoniku a klavír pana Horňáka nás oslovila natolik, že jsme si ho dovolili 4pozvat i na silvestrovské odpoledne. Rád naši nabídku přijal, a proto bych mu touto cestou chtěla poděkovat, že si v tuto sváteční dobu udělal na naše seniory čas. Někteří obyvatelé se s ním bavili, zpívali. Jiní byli zadumaní, protože přemýšleli, co jim starý rok přinesl, jakými změnami museli projít, co museli opustit, ale také co nového jim přinese nový rok 2005. Myslím si, že jsme naše první Vánoce v Domově seniorů zvládli. 

   Těšíme se na únor, kdy budeme oslavovat 1. výročí otevření našeho Domova. Budeme chystat výstavu našich výrobků, fotografií, ale také zábavu, kde si určitě zazpíváme a někteří z nás i zatančí. Na tuto akci Vás čtenáře zveme. Datum konání ještě upřesníme.

Jana Wasyliwová