Sedlec byl dějištěm 3. ročníku honičských zkoušek 


Slavnostní nástup "olympioniků"   Ve dnech 13. a 14. 11. 2004 probíhal v honitbě MS Liška Sedlec již 3. ročník honičských zkoušek, pořádaných OMS Mělník. Zkoušky jsou dvoudenní a velmi náročné. První den se koná naháňka na černou zvěř a poslušnost, která je složena z několika zkušebních předmětů, druhý den pak sledování pobarvené stopy a doléhání na obůrku, ve které je umístěný divočák. Na místo srazu ve mšenské restauraci Obecník se v sobotním uplakaném ránu sjela se svými vůdci šestice pejsků z různých koutů naší republiky (Karlovy Vary, Most, Liběchov aj.). Poté se všichni účastníci přesunuli do prostoru lomu v Sedlci, který je baštou myslivců z MS Liška Sedlec. 
Divočák v obůrce
   Pod zamračenou oblohou zazněly slavnostní fanfáry. Na úvod přivítala přítomné paní Marie Štráchalová, starostka Mšena a zároveň čestná ředitelka zkoušek. Byl představen tříčlenný sbor rozhodčích – p. S. Hrabánek, předseda OMS Mělník, p. V. Sypecký, předseda kynologické komise, a p. J. Liska. Nezbytnou součástí zkoušek se stala početná skupina myslivců z okolních sdružení, ti zajišťovali hladký průběh naháňky na černou zvěř. 

   Startovní listina (pes / vůdce): Oryx Aluminium (jagteriér) / Jaroslav Havlát, Ajda ze Štětské vinice (německý křepelák) / Petr Brabenec, Baddy z Knížecí láje (irský teriér) / Karel Klejna, Žully Judring (dlouhosrstý trpasličí jezevčík) / František Homolka, Art z Hostomic (jagteriér) / Roman Jezdinský, Arry od Trdliště (welšský teriér) / Jiří Pařízek. Po vylosování startovních čísel, za zvuků slavnostních fanfár a s přáním, aby tito čtyřnozí pomocníci prokázali své schopnosti a bojovná srdce, byly zkoušky honičů zahájeny. 
vítěz Žully Judring
   Během dvoudenního klání komise rozhodčích korektně rozhodovala a po sečtení bodů ze všech disciplin vyhlásila výsledky v neděli odpoledne v sále restaurace Obecník. Nejlepším honičem byl vyhlášen Žully Judring, dlouhosrstý trpasličí jezevčík pana Františka Homolky z Liběchova. Vítězství bylo o to cennější, že tento pejsek byl nejlepší i na pobarvené stopě. Opět zazněly slavnostní fanfáry a paní Marie Štráchalová, starostka Mšena, spolu s s p. S. Hrabánkem, hlavním rozhodčím, předala diplomy a ceny vítězům. Díky sponzorským darům měly předávané ceny vysokou hodnotu.              
Dorážení psů na obůrku
   MS Liška Sedlec proto děkuje především 1. zemědělské a. s. Chorušice (živé sele pro vítěze), firmě Edilan Mšeno, Tomáši Wallnerovi, majiteli chovné stanice výmarských ohařů ze Sedleckých skal a VKM, a. s., která nám velmi vypomohla. Dále chceme poděkovat p. Martínkovi, majiteli restaurace Obecník, za zapůjčení prostor, vzornou obsluhu a za zabezpečení mobilních občerstvení během dvou dnů. Náš dík patří i všem přátelům myslivcům, kteří nám pomohli zabezpečit důstojný průběh 3. ročníku honičských zkoušek. 

Božena Nová

Foto: Karel Horňák