Postřehy z veřejného zasedání městského zastupitelstva dne 15. 11. 2004

   Zahájení: 18.05 h. Přítomni: M. Štráchalová, J. Švecová , Mgr. D. Dvořáková, Sv. Houserek, V. Hájek, Vlast.Líbal, P. Živec, P. Vidman, Ing. J. Fanta. Omluveni: Fr.Dvořák, Mgr. Vl. Wasyliv. Ověřovatelé zápisu: Švecová, Fanta. Návrhová komise: Živec, Vidman. Zapisovatelka: I. Říhová.

   STAROSTKA – přivítala hosty: p. Třešňáka, člena Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za ČSSD, pana Uhra, člena Zastupitelstva Středočeského kraje za ČSSD, a Ing. Flígla, člena Okresního výboru ČSSD Mělník; TŘEŠŇÁK – zrekapituloval průběh financování dostavby DD Mšeno. Ve věci financování provozu DD v r. 2004 seznámil s tím, že ve čtvrtek dne 4. 11. 2004 bylo dohodnuto s ministrem financí, že provoz DD v roce 2004 bude zajištěn dvěma miliony Kč. Na dotaz p. Třešňáka, zda dne 4. 11. 2004 měl pan ministr rozhovor s p. hejtmanem Bendlem, odpověděl pan ministr, že s p. Bendlem ve věci financování provozu DD nikdy nejednal. Informace, že finanční prostředky na rok 2004 na provoz DD jsou zajištěny díky schůzce pana hejtmana s panem ministrem financí, je tedy mylná; HÁJEK – činnost p. Dr. Šťávy prostřednictvím p. Mgr. Wasyliwa byla bez výsledku a zbytečná; ŽIVEC – dotaz, jak bude financován DD v příštích letech; TŘEŠŇÁK - je několik alternativ. DD by mohl převzít kraj, další – DD bude provozovat někdo jiný (nadace, charita apod.) a jednou z alternativ je, že zřizovatelem zůstane město Mšeno. V tomto případě vzhledem k nedostatku finančních prostředků města by se musela provést taková opatření, aby město dostávalo finanční prostředky ze státního rozpočtu. V této věci budou muset proběhnout ještě další jednání. Paní starostka poděkovala za návštěvu a za pomoc, kterou městu Mšenu ČSSD vykonává.

Žádosti občanů a spolků
   * ELTODO-CITELUM s. r. o. - firma, která pro město Mšeno spravuje veřejné osvětlení na základě smlouvy o nájmu; STAROSTKA – informuje o přípravě nové nájemní smlouvy se stejnou firmou a za stejných podmínek, ale se sídlem v Lounech, jedná se o dceřinou společnost.

   * Rybářský spolek ve Mšeně žádá město o přidělení rybníku Blížka; HOUŽVIC – navrhuje, aby povrchová voda, která je odváděna do kanalizace z tábora, byla odváděna do Blížky. Přepojení si provedou sami; VIDMAN – o dva rybníky se starají vzorně, není důvod, proč jim nesvěřit i tento; HÁJEK – včelaři vysázejí stromy okolo Blížky; STAROSTKA – městské lesy po vyčištění Blížky mohou vytěžit olše na protějším břehu.
   Návrh na usnesení: ZM souhlasí s přidělením rybníku Blížka do správy Rybářskému spolku Mšeno. Hlasování: jednohlasně schváleno.

   * Žádost o vyčištění vodoteče ve Skramouši, která neplní svoji funkci. V době jarního tání se rozlévá voda a zaplavuje cesty, takže občané nemají možnost, jak se dostat k vlaku i k autobusu. Paní starostka bude jednat s předsedou povodňové komise p. Dr. Mikešem, zda by nebyla šance na finanční spoluúčast.
   Návrh na usnesení: ZM pověřuje paní starostku jednáním s MěÚ Mělník, předsedou povodňové komise Dr. Mikešem ve věci řešení situace s rekonstrukcí vodoteče ve Skramouši, zároveň zjistit odhad výše finančních nákladů na tuto rekonstrukci. Hlasování: jednohlasně schváleno.

   * SK Mšeno žádá o příspěvek na projekt víceúčelového hřiště, jedná se o žádost o grant, jehož hodnota by byla 1,7 mil Kč; ŽIVEC – vysvětlil jednotlivé položky projektu, po rozpravě a vzájemné dohodě bylo slíbeno zastupitelstvem 45 tis. Kč.  
   Návrh na usnesení: ZM souhlasí s finanční spoluúčastí ve výši 45 tis. Kč v r. 2005 na projektu víceúčelového hřiště v areálu Sportovního klubu Mšeno. Žádost o grant bude SK Mšeno podávat ke Krajskému úřadu Středočeského kraje. Hlasování: jednohlasně schváleno.

   * ing. V. Stritzko – dotaz, na co budou použity peníze za prodej domu čp. 127, navrhuje pořídit např. bankomat; HÁJEK - peníze jsou potřeba i na jiné věci, např. výstavba II. etapy skládky, s tímto názorem souhlasí i p. Fanta. Vhodná investice by měla uspokojit více občanů, bankomat není smysluplná investice, je velice drahá na pořízení, i pro je velice drahý.                
   Návrh usnesení: ZM se usneslo neinvestovat peníze, které město z prodeje domu čp. 127 v Zahradní ulici ve Mšeně do bankomatu, ale využít tyto finanční prostředky na jinou vybavenost města. Hlasování: jednohlasně schváleno

   * Paní D. Svobodová, ředitelka MŠ ve Mšeně, žádá o vyjádření p. starostky, zda byla p. J. Švecová pověřena jednáním ve věci problémů v MŠ; STAROSTKA – podle § 104 zákona o obcích p. místostarostka zastupuje starostku pouze v době její nepřítomnosti. Pokud mají občané stížnosti, měli by se obracet na p. starostku, nebo zaslat svou žádost písemně. Paní starostka doporučila p. Švecové, aby chodila na úřad ve stanovené úřední dny tj. pondělí, středa 15–17 h a plnila pouze úkoly, které jí byly schváleny zastupitelstvem v její pracovní náplni a ostatní záležitosti předávala p. starostce, případně za ní občany s jejich záležitostmi poslala, nebo přišla s nimi. Paní starostka konstatovala na závěr, že paní místostarostka nebyla pověřena řešením problémů v Mateřské škole Mšeno. Starostka učiní dotaz na Policii ČR Mělník, Službu kriminální policie a vyšetřování, z jakého důvodu nekontaktují starostku v případě potřeby přítomnosti zástupce města.

Námětová skříňka
   Byl zde jeden dotaz p. J. Švece, v kterém se ptá, proč nebyli informováni občané, jak bude vypadat rozptylová loučka na místním hřbitově a jaký bude postup jednotlivých prací; STAROSTKA – v r. 2002 byla zadána studie (projednáno tehdy zastupitelstvem), která měla tři varianty, které se od sebe liší jen uspořádáním okrasných dřevin. Dozor nad touto akcí má autorka projektu ing. Řeháková.Veškerá dokumentace i projekt jsou na MěÚ k nahlédnutí. Práce budou dokončeny na jaře 2005. Panu Švecovi bude doporučeno, aby nahlédl do celé problematiky rozptylové a vsypové loučky na MěÚ.

Prodeje nemovitostí 
   * Pan Postránecký, majitel domu v Zahradní ulici, žádá město o odprodej pozemku, na němž je postavena jeho nemovitost, a prodej pozemku, který je nyní částí jeho zahrady.
   Návrh na usnesení: ZM schvaluje prodej stp. 609/1 o výměře 87 m2 a p. p. 895/26 o výměře 314 m2 v k. ú. Mšeno panu Postráneckému z Mladé Boleslavi. Hlasování: jednohlasně schváleno.

   * Pan Hezrle ze Skramouše žádá město o prodej pozemku na výstavbu jímky; VIDMAN – informuje přítomné, že se zúčastnil jednání s několika zastupiteli ve Skramouši a nedoporučuje prodávat, pan Hezrle má dost místa na stavbu své jímky na vlastním pozemku.
   Návrh usnesení: ZM zamítá žádost o prodej části p. p. č. 204/1 v k. ú. Skramouš pana Hezrleho. Hlasování: jednohlasně schváleno.

   * Manželé Luňákovi žádají o prodej části p. p. 204/1 ve Skramouši, pro vjezd do objektu.
   Návrh usnesení: ZM zamítá žádost o prodej části p. p. 204/1 v k. ú. Skramouš manželů Luňákových.

Úprava rozpočtu
   Návrh na usnesení: ZM schvaluje předloženou úpravu rozpočtu na r. 2004, kterou předložil finanční odbor. Hlasování: jednohlasně schváleno.

Publikace města
   STAROSTKA – seznamuje s přípravou publikace ,,Středočeský kraj“, která bude informovat i o našem městě.
   Návrh usnesení: ZM schvaluje účast Města na publikaci ,,Středočeský kraj", a to v rozsahu jedné strany, která stojí podle předloženého ceníku 33 320 Kč včetně DPH. Provést rozpočtovou úpravu – použít nevyplacené odměny členů ZM Mšeno (viz usnesení ze dne 12. 12. 2002) na platbu za tuto publikaci. Hlasování: jednohlasně schváleno. ¨

Paní Flíglová přečetla návrh na usnesení, který byl jednohlasně schválen.

Infocentrum, místní noviny
   STAROSTKA – informace o založení obecně prospěšné společnosti s názvem ,,Cestovní ruch Kokořínsko“, členy této společnosti jsou Mšeno, Řepín, Mělnické Vtelno a Nebužely; FLÍGLOVÁ – informovala o jednání s úřady práce (Slaný, Mělník, Mladá Boleslav) ve věci přijímání zaměstnance infocentra. Kalkulace Mšenských novin – starostka pozvala zastupitele na redakční radu, která se bude konat v úterý 16. 11. 2004, kde by se měla kalkulace projednávat. DVOŘÁKOVÁ – navrhuje, aby se uspořádala na mšenském koupališti tak jako „Poslední koupání“, tak i „První koupání“ na zahájení provozu; STAROSTKA – počítá se s touto akcí, byla podána žádost o grant na První i Poslední koupání.

Informace
   * skládka: STAROSTKA informovala o průběhu přípravy výstavby II. etapy skládky TKO: Je připravováno „integrované povolení“ s Ing. Romanou Bočkovou. Je předložena smlouva o dílo v hodnotě 117 tis. Kč včetně DPH. Firmě Dekonta Ústí n. Labem p. starostka zadala přepracování provozního řádu TKO. Toto je již provedeno a provozní řád je zaslán na KÚSK ke schválení. Pan L. Hanauer seznámil zastupitele s možností získat investora na výstavbu II. etapy skládky, byla dohodnuta schůzka na 22. 11. 2004.
   * Výsledky voleb do Zastupitelstva Středočeského kraje a do Senátu Parlamentu ČR budou uveřejněny v Mšenských novinách, jsou vyvěšeny na úřední desce v parku na nám. Míru a jsou zveřejněny na internetových stránkách města.
   * Přechod pro chodce u DD je hotov včetně svislých i vodorovných dopravních značek.
   * Před zdravotním střediskem je zřízen bezbariérový vchod včetně šrafování.

Diskuze
   WEINLICH – žádá o přehodnocení dělení pozemku v Ráji, při dělení pozemku nebyl přítomen a pod pozemkem obce má svůj sklep.
Zasedání skončilo ve 21.30 h.

Ze zápisu městského zastupitelstva vybral

Karel Horňák