V sobotu 5.června hostilo mšenské koupaliště účastníky 2. ročníku Běhu Terryho Foxe, který uspořádala naše sokolská jednota.
   Na úvod připomenu hlavní principy: Běh Terryho Foxe je dobrovolná humanitární akce. Všechny prostředky získané jménem T. Foxe jsou dle jeho přání věnovány na výzkum rakoviny. Běh Terryho Foxe má dvojí účel – získat prostředky na výzkum rakoviny a zároveň předat Terryho poselství dál, především dětem a mladým lidem – pravidelný pohyb podstatnou měrou přispívá k prevenci onkologických onemocnění a zdraví každého z nás je z velké části především v našich rukou.
   Počasí oproti loňskému roku nebylo tak přívětivé. Přesto všichni účastníci, kteří se ve 14 hodin postavili na startovní čáru, nezmokli. Převážná většina ze 136 startujících si vybrala střední tříkilometrovou trať, nejmenší děti absolvovaly cestu k Muchomůrce a zpět a několik žáků-fotbalistů statečně zdolalo trať nejdelší (10 km).
   Hromadnému startu předcházelo zahájení a vystoupení historických tanců tanečního kroužku ZŠ Mšeno pod vedením Martiny Klementové. Zahájení a moderování celé akce se opět výborně zhostil skvělý Miloš Jíra. Připomněl stručnou historii a hlavní principy BTF a zajímavými otázkami vyzpovídal hosty: místostarostku J. Švecovou, ředitele VZP p. Petrželku a boxera Rudolfa Kraje. Čestní hosté společně odstartovali samotný běh a také se vydali na trať. Po doběhu všichni obdrželi diplomy, upomínkové předměty i malé občerstvení. Nejen pro tyto aktivní běžce, ale i pro ostatní účastníky byly připraveny další akce. Jednou z nich byla novinka – měření tlaku, cholesterolu a indexu BMI a dále různé soutěže pro děti.
   Na závěr celého odpoledne se všichni přítomni měli možnost zaposlouchat do krásných melodií z 30. – 60. let minulého století a vyslechnout dvouhodinový koncert Velkého tanečního orchestru pod vedením pana Karla Horňáka.
   Myslím, že celá akce se tak jako v loňském roce vydařila, o čemž svědčí počet zúčastněných běžcům (136) i celková částka (8.500 Kč), která se v kasičkách nashromáždila, již byla odeslána na konto a bude použita na výzkum rakoviny. Vybraná částka nebyla zanedbatelná, a tak velký dík patří všem, především aktivním účastníkům BTF, ale i těm, kteří si přišli třeba jen zaplavat, poslechnout příjemnou hudbu a jakoukoli částkou přispěli do sbírky.
   Touto cestou chci ještě jednou poděkovat všem podporovatelům BTF a hlavně organizátorům, nejen z řad sokolů, kteří se rozhodli podporovat myšlenku Běhu Terryho Foxe, a doufám, že za rok uspořádáme BTF ve Mšeně opět a ten příští bude ještě úspěšnější.
   Podporovateli BTF ve Mšeně byli: MěÚ Mšeno, firma FaM, Cukrárna – J. Živná, manželé Walterovi – restaurace, potraviny a nápoje, Atribut - L. Šifta, Kadeřnictví – I. Dlouhá, Autoopravna – Vl. Kauler, Elektro – Vl. Kozlík, Kosmetický salon – H. Hrubá, DENTIR – I. Rumanková, Zd. Prchlá, Truhlářství – R.Sobotka, Boty od Šveců, Elektroslužby – J. Andelt, Pivovar Podkováň, Truhlářství – R. Říha, p. Štráchalová, Zapomněnka – H. Živná.

Hana Nečasová