Postřehy ze zasedání městského zastupitelstva ze dne 19. 4. 2004

   Přítomni: M. Štráchalová, Fr. Dvořák, P. Živec, Sv. Houserek, P. Vidman, ing. J. Fanta, J. Švecová, Vlast. Líbal, Mgr. D. Dvořáková. Omluveni: V. Hájek, Mgr. Vl. Wasyliw se dostavil v 18.20 hodin. Zapisovatelka: V. Šestáková. Paní starostka zahájila veřejné zasedání v 18.10 h. Ověřovatelé zápisu: Líbal, Vidman. Návrhová komise: Švecová, Houserek. Navržený program byl po odsouhlasení doplňků jednohlasně schválen.

Prodej a směny
   a) Oprava usnesení: STAROSTKA – přečetla dopis z krajského úřadu o opravu usnesení ze dne 14. 6. 2003 a 15. 12. 2003, ve kterých byl odsouhlasen prodej pozemků kupujícímu SÚS Mnichovo Hradiště. Kupující musí být krajský úřad. Hlasování: Změna názvu kupujícího v bodě 1 usnesení ze dne 14. 6. 2003. Tzn. mění se název kupujícího z SÚS Mnichovo Hradiště na KÚSK (Krajský úřad Středočeského kraje). Změna názvu kupujícího v bodě 4, 5 usnesení ze dne 15.12.2003. Tzn. mění se název kupujícího z SÚS Mnichovo Hradiště na KÚSK – schváleno jednohlasně. 
   b) Směna pozemků v MŠ (manželé Sládkovi): STAROSTKA – žádá pověřené zastupitele o informaci ze schůzky k vyřešení stávající situace s pozemky v MŠ, o objasnění a podání návrhu k řešení směny; FANTA – ve čtvrtek 15. 4. 2004 od 16 h proběhla schůzka v MŠ za přítomnosti zastupitelů a manželů Sládkových. Závěr této schůzky byl ten, že vybudování přístupové cesty nad starou školkou je nereálné. Zastupitelé doporučují po dohodě se Sládkovými prodej stávající přístupové cesty a zřízení věcného břemene na tuto cestu a směnu pozemků. Směnou pozemků však dojde k znemožnění přístupu mechanizací na zahradu MŠ. Zastupitelé a manželé Sládkovi tedy navrhují, že část pozemku ve vlastnictví Sládkových přejde na město a zde bude vybudována nová přístupová cesta na zahradu MŠ (pod zahradou směrem do Jatecké ulice). Vše je podloženo vypracovanou mapkou, která je předložena ostatním členům zastupitelstva; STAROSTKA – upozorňuje na skutečnost, že přes pozemky vede kanalizace; WASYLIW – navrhuje tedy zřízení dvou věcných břemen; STAROSTKA – připomíná zastupitelům, že jsme povinni chránit obecní majetek a spravovat jej, upozorňuje, že směna pozemků nebude pro město výhodná. Omezením vjezdu (tedy dle plánu zřízením dvou vrat, z toho budou jedny zašupovací), by mohlo v případě údržby nebo požáru dojít k ohrožení života a majetku; FANTA – otázka na manželé Sládkovy, zda jsou ochotni provést měření na vlastní náklady; SLÁDKOVÁ – měření provedou na své náklady za přítomnosti zastupitelů. Hlasování: Předběžně schválit směnu částí p. p. 513/18 v k. ú. Mšeno (vlastník město) za p. p. 513/20 v k. ú. Mšeno (vlastník Sládkovi). Manželé Sládkovi zajistí za přítomnosti zastupitelů oddělení částí pozemků navrhovaných ke směně na své náklady. ZM po předložení GP rozhodne o výše uvedené směně (přesné výměry) a o zřízení věcného břemene. Hlasování: pro 8, proti 2 – Štráchalová, Dvořák. 
   c) Prodej p. p. 1545/6 v k. ú. Olešno o výměře 118 m2 za odhadní cenu; STAROSTKA – seznámila zastupitele se znaleckým posudkem na prodej p. p. 1545/6 v k. ú. Olešno, jehož kupujícím je p. Hermanovský, a navrhuje pozemek prodat za cenu znaleckého posudku Hlasování: Prodat p.p. 1545/6 v k. ú. Olešno p. Hermanovskému za cenu uvedenou ve znaleckém posudku. Náklady s prodejem platí kupující – schváleno jednohlasně.
   d) Prodej p. p. 1739/29 v k. ú. Mšeno o výměře 682 m2 za odhadní cenu; STAROSTKA – seznámila zastupitele se znaleckým posudkem na prodej p. p. 1739/29 v k.ú. Mšeno, jehož kupujícími jsou manželé Čeřovských, a navrhuje pozemek prodat za cenu znaleckého posudku Hlasování: Prodat p. p. 1739/29 v k. ú. Mšeno manželům Čeřovským za cenu uvedenou ve znaleckém posudku. Náklady s prodejem platí kupující – schváleno jednohlasně. 
   e) Zřízení bezúplatného věcného břemene; STAROSTKA – zastupitelstvo odsouhlasilo zřízení věcného břemene na pozemcích města č. 14, 3359/16, 11/1, 11/14 v k. ú. Mšeno, přes které vedou inženýrské sítě k stavbě na pozemku č. 811/4 manaželů Šestákových. Je však třeba rozhodnout, zda zřízení věcného břemene bude bezúplatné či nikoli. Navrhuje zřízení bezúplatného věcného břemene. Je běžné, že na pozemcích v majetku města jsou vedeny inženýrské sítě a město od nikoho náhradu nikdy nežádalo. Hlasování: Bezúplatně zřídit věcné břemeno pro manžele Šestákovy dle usnesení č. 3 ze dne 19. 1. 2004 – schváleno jednohlasně.

Schválení plánů na rok 2004
STAROSTKA – požádala předsedy výborů o předložení plánů činnosti; WASYLIW – přečetl plán finančního výboru; HOUSEREK – přednesl plán činnosti kontrolního výboru; STAROSTKA – požaduje písemné vyhotovení plánu činnosti kontrolního výboru. Hlasování: Schválení činnosti finančního a kontrolního výboru na rok 2004 – schváleno jednohlasně.

Smlouva s VKM
STAROSTKA – seznámila zastupitele s obsahem smlouvy a upozornila na nesrovnalosti; WASYLIW – souhlasí s p. starostkou, smlouva není v pořádku, město mělo velké náklady na stavbu ČOV; DVOŘÁK – smlouvu nepodepisovat a jednat o výhodnějších podmínkách. Hlasování: Odročit rozhodnutí o uzavření Smlouvy o nájmu a provozování kanalizace a ČOV s VKM, na pracovní poradu zastupitelstva, která se bude konat 3. 5. 2004, pozvat představitele VKM – schváleno jednohlasně. STAROSTKA – přečetla pozvánku na valnou hromadu VKM, která se uskuteční dne 28.4. 2004 od 10 h. Doporučuje vyslat zástupce z řad zastupitelstva a doporučuje p. Švecovou. Hlasování: Vyslání místostarostky jako zástupkyně města na valnou hromadu VKM – pro 9, zdržel se 1 = schváleno.

Úprava rozpočtu ZŠ
   a) Rozpočet školy: STAROSTKA – přečetla rozpočet školy na rok 2004 dle položek a kapitol. Škola musí dodržet jednotlivé kapitoly a pouze se souhlasem zastupitelstva může provádět úpravu jednotlivých položek. Změny musí být schváleny zastupitelstvem předem. Dále nákup DHM nad 3.000,-- Kč bude škola konzultovat se zřizovatelem. Paušál na mobilní telefon bude stanoven ve výši 300,-- Kč na měsíc s platností od 1. 1. 2004, p. ředitelka vrátí zpětně částku, která byla přečerpána. Hlasování: schváleno jednohlasně. 
   b) Slunce do škol: STAROSTKA – seznámila zastupitele s postupem akce Slunce do škol (využití sluneční energie pro ohřev vody) a se smlouvou o poskytnutí podpory od SFŽP ČR ve výši 100 tis. Kč, kterou by město obdrželo až po ukončení prací. Smlouva nemá veškeré náležitosti, které doplní a zjistí informace o firmě, jež bude práce provádět = odročeno. 
   c) Schválení rozpočtu ZUŠ: STAROSTKA – přečetla rozpočet ZUŠ, který byl jednohlasně schválen.

Financování provozu Domova seniorů
   STAROSTKA – požádala p. Dvořákovou o zdůvodnění zařazení tohoto bodu do programu; DVOŘÁKOVÁ – na provoz DS je nedostatek financí; WASYLIW – vyzval ředitelku DS k vysvětlení situace; DVORŠČÍKOVÁ (ředitelka DS) – na provoz DS chybí 1/3 nákladů; WASYLIW – dnes měl jednání, kde dostal příslib od p. Janoty, náměstka ministra financí, ve výši 5 mil. Kč, z toho polovinu do 30. 4. 2004. Důležité je včas podat žádost, a to hned následující den. Dopis odeslat včetně aktualizovaného rozpočtu. Na jednání bylo městu vytknuto několik chyb. Jde o chyby, které nastaly během stavby:    
   1. investorem stavby se nemělo stát Město Mšeno
   2. technický dozor investora špatně zajišťoval svou činnost, vykonával další dozory na dalších stavbách
   3. v prosinci 2002 MPSV uvolnilo dotaci ve výši 9 mil. Kč a město z ní mělo uhradit přiložené faktury na dokončení stavby DS
   STAROSTKA – reagovala okamžitě na bod 3 a informovala zastupitele, že stavba nebyla dokončena a práce nebyly provedeny, proto nemohly být státní finanční prostředky použity; WASYLIW – požádal p. starostku a p. ředitelku DS o sestavení žádosti o poskytnutí příspěvku na provoz; ŽIVEC – město musí využít veškeré možnosti k získání finančního příspěvku. Hlasování: ZM pověřuje p. starostku, aby zaslala žádost (včetně aktualizovaného rozpočtu) o financování provozu DS Mšeno na rok 2004 na Ministerstvo financí, panu Ing. Janotovi, 1. náměstkovi ministra financí. Termín odeslání žádosti dne 20. 4. 2004 – schváleno jednohlasně. 
   WASYLIW – žádá p. starostku, aby podepsala dodatek č. 1 k smlouvě o poradenské činnosti; STAROSTKA – požádala p. Živce o přečtení dodatku č. 1 k smlouvě o poradenské, konzultační a další činnosti (firma GALACONSULT – Dr. Zd. Šťáva); ŽIVEC – přečetl tento dodatek; STAROSTKA – požaduje na zastupitelstvu odsouhlasení pověření k podpisu této smlouvy, upozorňuje zastupitele, že tato smlouva je pro město nevýhodná; FANTA – navrhuje svolání schůzky, kde dodatek a smlouva budou řádně prostudovány; ŠVECOVÁ – navrhuje jednání na 20. 4. 2004 na 17 h; DVOŘÁKOVÁ – požaduje na zastupitelstvu pověření p. Wasyliwa na získávání prostředků na financování provozu DS. Hlasování: Pověřit p. Wasyliwa k jednání ohledně financování provozu DS Mšeno – pro 9, zdržel se 1 (Štráchalová).

Prodej bytů
   a) STAROSTKA – informovala zastupitele s průběhem příprav na prodej bytů Zahradní 127, 275. Prodej bude velmi náročný, a proto doporučuje si zjednat realitní kancelář. Jednala s firmou JUDr. Karel Mošna, realitní činnost, Plzeň; HOUSEREK – souhlasí s p. starostkou. Hlasování: Schválení přijetí firmy JUDr. Karla Mošny, realitní činnost, Plzeň za účelem realizace prodeje bytů ve vlastnictví města, a to bytů v domech čp. 127 a čp. 275 – schváleno jednohlasně.
   b) Předání obchodu: STAROSTKA – obrací se na p. Wasyliwa, kdy předá obchod a zda zaplatí dluh na nájemném; WASYLIW – obchod předá 20. 4. v 17 h, dlužné nájemné zaplatí ve splátkách nejpozději do 30. 9. 2004.

Infocentrum
   FANTA – informoval zastupitele o provozu infocentra – založení o. p. s (obecně prospěšná společnost) a přijetí zaměstnance, infocentrum požaduje od města přijetí jednoho zaměstnance a založení o. p. s.; WASYLIW – jednal na ÚP – podal informace z jednání ohledně zřízení nového pracovního místa; STAROSTKA – město zaměstná pouze osobu, která je vedena na ÚP a bude na ni poskytována dotace od ÚP, a to nejdéle do 6 měsíců, během těchto měsíců bude zřízena o. p. s.; HOUSEREK – požaduje předložení stanov o. p. s. Založení o.p.s. odloženo na další jednání ZM. Hlasování: Přijetí jednoho zaměstnance do informačního centra až do zřízení obecně prospěšné společnosti, nejdéle však na dobu šesti měsíců. Zaměstnanec musí být veden jako uchazeč o zaměstnání na ÚP. S ÚP bude uzavřena dohoda o příspěvku na mzdu a město bude doplácet tomuto zaměstnanci maximálně 3 tis. Kč měsíčně – schváleno jednohlasně.

Informace a různé
STAROSTKA:
   a) seznámila zastupitele s žádostí o finanční příspěvek na nátěr dřeva proti dřevomorce od p. faráře z evangelického kostela – odloženo na příští zasedání ZM.
   b) informuje zastupitele, že proti ředitelce MŠ je vzneseno obvinění a dále předkládá inspekční zprávu z kontroly v MŠ od školské inspekce (výsledek inspekční zprávy je velmi dobrý).
   c) informuje o svolání schůzky se zástupci MF, MPSV a Krajského úřadu Středočeského kraje ohledně financování provozu DS

Poté p. tajemnice Flíglová přečetla návrh na usnesení, které bylo jednohlasně schváleno.

Diskuze
NEČAS – před Domovem seniorů je zaparkováno velké množství osobních aut, které omezuje přehlednost v silničním provozu, požaduje označení parkování u DS; STAROSTKA – parkovací místa jsou na náměstí, je to pouze vnitřní záležitost DS, jak tuto situaci vyřešit; WASYLIW – požaduje zřídit lavičky pro seniory v parku u ZŠ, otázka na ředitelku ZŠ, zda je možné zde lavičky zřídit; ŘEDITELKA ZŠ – souhlasí se zřízením laviček; STAROSTKA – tato problematika je již řešena, lavičky budou umístěny na dalších místech města.

Ze zápisu městského zastupitelstva vybral

Karel Horňák