Uplynulé jaro bylo poněkud specifické, co se možností (nejen pohybu) týče. Po vyhlášení krizového stavu se Český horolezecký svaz obrátil na krizový štáb s dotazem, zda lze provozovat lezení v přírodě na skalách. Odpověď byla pozitivní, a tak se mnoho lezců přesunulo z umělých stěn do skal. Učinili jsme tak i my z Lezeckého klubu Mšeno, i s některými dětmi. Pokyny jsme dodržovali a pohybovali se v přírodě v malých skupinkách.

Nejdříve jsme vyráželi jen do blízkého okolí, kde máme skal opravdu dost, a jak se pravidla uvolňovala, směřovali jsme i dále. Nejprve na jeden den k Litoměřicím na vrch Kreutzberg, kde jsou krásně odjištěné cesty všech obtížností a díky vyvřelé hornině je zde možné lézt ihned po dešti (což byl i náš případ).

V následujících týdnech se nám podařilo zapůjčit si od spřáteleného oddílu chatu v Tisé (Labské pískovce), kde jsme strávili tři překrásné víkendy. Další skupina zase sehnala chatu v Malé Skále a lezla na Suchých skalách. S prodlužující se krizí zájem vyjet do skal prudce rostl, a tak jsme někdy museli sehnat i dva objekty, abychom dodrželi v té době povolené desetičlenné skupinky.

Vzhledem k tomu, že byly zrušeny všechny závody, na které jsme se s dětmi na jaře chystali, bylo skalní lezení v krásné přírodě více než uspokojivou náhradou. Uvidíme, co přinese druhé pololetí, ale ve výjezdech do skal s dětmi hodláme pokračovat i na podzim. Na tuto aktivitu čerpáme také část grantu od MŠMT z programu „Můj klub“, který jsme letos poprvé pro náš spolek získali.

V příštím čísle Mšenska se můžete těšit na další článek s lezeckou tématikou – náš předseda v něm představí nového lezeckého dvoudílného průvodce po Kokořínsku, který po letech příprav vydal počátkem léta náš klub.

Pěkné léto všem přeje

Martin Mach, Lezecký klub Mšeno