Mšeno - Vedoucí archeologického výzkumu, který probíhal mezi lety 1968 až 1988 na místě dnešní skládky komunálního odpadu ve Mšeně, opět navštívil Mšeno. Dr. Milan Lička má k němu citovou vazbu. A není ani divu, když na Mšensku strávil tolik let. Nepřijel ale jen tak, přivezl s sebou svou druhou publikaci věnovanou právě mšenskému výzkumu.

V první monografii, která vyšla v rámci archeologické edice Fontes Archaeologici Pragenses, Dr. Lička popisoval v jedné části hromadný pohřeb čtyř jedinců v zásobní jámě a ve druhé se zaměřil na analýzu keramiky staršího úseku vývoje kultury s vypíchanou keramikou (VpK), jejích tvarů, vzorů a technik. Druhá monografie, kterou si lze zapůjčit i ve mšenské knihovně, detailně popisuje keramiku mladšího úseku vývoje VpK a veškeré objevené domy a stavební struktury.

„Některé stránky by mohly zaujmout místní, kteří se zajímají o přírodu. Čistě archeologickou část totiž doplňují údaje získané analýzou zvířecích kostí a zuhelnatělých rostlinných makrozbytků,“ popisuje doktor Lička.

Archeolog Národního muzea při výzkumu spolupracoval s místními lidmi. Řada těch, kteří byli už tehdy ve vyšším věku, bohužel nežije, ale tehdejší studenti se mohou poznat na několika otištěných fotografiích.

Autor aktuálně připravuje poslední díl své mšenské trilogie. Ten má být zaměřen kromě pazourků na veškeré kamenné náčiní včetně sekeromlatů, tesel nebo kamenných mlýnků.

Jiří Říha