V předminulém i minulém čísle novin vyšly články o nemovitosti čp. 35 ve Mšeně (bývalý Hotel U Modré hvězdy). Na obou proběhlých jednáních zastupitelstva se o něm jednalo a mnoho se v tomto směru prozatím neudálo. Pan starosta tyto články doplnil o ekonomickou a stavební rozvahu. Jeho vyjádření je plné za A, ale je potřeba dodat i za B.

Návrh pana starosty nejdříve si pořídit vlastní odhad ceny nemovitosti všichni zastupitelé přijali a odsouhlasili. Odhad byl proveden a čeká se na jeho vyhotovení. Snad by bylo stejně vhodné pořídit i posudek statika. Město by mohlo zkusit oslovit například pana Václava Pechouše, který je v tomto oboru odborníkem, aby bylo možné udělat si náhled o stavu nemovitosti na základě odborného posudku profesionála. Zastupitelstvo je v tomto směru sborem laiků a mělo by si názor dělat na základě odborných posudků a informací.

Dále je nutno souhlasit s panem starostou v tom, že se podílel na mnoha rekonstrukcích a stavebních akcích Mšena. Jenom pro spravedlivé připomenutí, také tyto akce vždy zatížily rozpočet města na delší dobu a finanční prostředky byly také v tu dobu vázány na jednu akci.

Překvapuje, že po revitalizaci náměstí, hlavních ulic a pokračující opravě kostela není stejný zájem na rekonstrukci zchátralé budovy uprostřed památkové zóny. Kam se rozhlédnete, vidíte ve městě a okolí realizované vize pana starosty a bývalého vedení města. Mrzí nás, že stejná představivost a fantazie je najednou opustila, když jsme přišli s návrhem na koupi čp. 35. Čekali jsme podporu a diskuzi na toto téma, ale už z prvních postojů bylo jasné, že tady se město realizovat nechce.

Hned při prvním projednání jsme se nakonec všichni shodli na tom, že je předčasné mluvit o jakýchkoli číslech. Teď se zdá, že vedení města vládne informacemi, které ostatní zastupitelé nemají. Jinak není přece možné tahat z klobouku padesátimilionového králíka, tedy strašáka na veřejné mínění. Třeba náklady na opravu střechy, tedy spíše na novou střechu a další dřevěné stavební prvky a do budoucna i vybavení knihovny lze určitě snížit použitím dřeva z městských lesů.

Starosta má také pravdu v tom, že to nelze srovnávat s navrhovanou výstavbou za kostelem, protože tam bychom za zmiňované peníze postavili jenom knihovnu. Pokud nebudeme realizovat projekt v ul. Zahradní, zůstane zde volný, do budoucna využitelný prostor. Pokud ale nekoupíme a nebudeme rekonstruovat dům čp. 35, bude na náměstí objekt, který ho bude dál hyzdit. Také souhlasíme s tím, že architekti budou limitováni danými objemy a tvary nemovitosti. Jde jenom o to, oslovit schopného architekta. Podívejte se například na odvážlivce v pivovaru v Lobči. Vím velmi dobře o tom, jak to tam vypadalo (bydlela jsem tam), a dnes? Radost pohledět a posedět.

Víme, že je potřeba také dodržovat zásadu přístupu k hospodaření s majetkem obce s péčí řádného hospodáře. Škoda, že stejně obec nepostupuje v lokalitě Na Čihadle, kde salámovou metodou pravidelně odkrajuje prostředky z rozpočtu obce na to, aby vykoupila pozemky pro vznik komunikací a sítí k parcelám, které jsou soukromé a které by se jinak jako stavební prodat nemohly, dokud by se o zasíťování nepostarali jejich vlastníci nebo developer. Kdyby šlo o zhodnocení obecních pozemků, tomu bych rozuměla, ale takhle? Ptali jsme se na náklady celé akce, prý snad přibližně 35 milionů, ale přesné číslo nikdo nevěděl. Hlava mi nebere, že takováto stavba by neměla plánovaný projekt a jeho součástí by nebyl počáteční rozpočet. No nic.

Ještě k dotacím na zmíněné rekonstrukce a stavby. Na projekt knihovny a sociálních bytů za kostelem bude čekáno na nějakou vhodnou a příhodnou dotaci. Jistě se na nějakou část stavby dotační titul objeví.

V rámci dotačních titulů od Ministerstva pro místní rozvoj je možné žádat také o dotaci na regeneraci nemovitostí v katastru obce, které jsou nevyužívané a zanedbané. Jedná se o program, kde prostředky lze využít na výstavbu či rekonstrukci nemovitostí, které budou sloužit široké veřejnosti, například jako obecní dům, knihovna, kulturní dům, klubovna pro lokální spolky... U obcí do 3 000 obyvatel je poskytována až do výše 70 %. Pro rok 2019 bylo podáno 140 žádostí, z nichž bylo k realizaci doporučeno 26 a 6 projektů bylo zařazeno mezi náhradníky, ostatní žádosti byly zamítnuty. Je čestné a férové napsat, že je tento podprogram hojně využíván a není zaručeno, že by dotace pro naše město byla schválena, ale kdo se o nic nepokusí, nemůže být úspěšný. Když nás vyhodí dveřmi, vlezeme tam oknem. Důležité je pro nás zvelebení náměstí, čehož bychom rekonstrukcí domu čp. 35 dosáhli.

Navíc bychom získali nové prostory pro knihovnu nebo muzeum, byty nebo klubovny pro spolky, krásnou zahradu pro mnoho dalšího využití a kompromisní kvalita hrozí jenom v případě výběru nevhodného projektanta. Menší objem finančních prostředků mnohdy vede k překvapivě nápaditým výsledkům. Vždyť sociální byty můžeme v další etapě rozvoje města postavit za kostelem.

Se starostou se shodujeme v tom, že by rekonstrukce byla pro obec jistě finančním závazkem na několik let, že by byla náročná a že je potřeba vše racionálně zvážit. Pokud odborné posudky ukážou na to, že je koupě nevhodná a stav domu je neopravitelný, nepůjde nikdo z nás za hranici takovýchto doporučení. Ale do té doby, protože je to vážné rozhodnutí, je potřeba odhodit postoj VY a MY nebo VLÁDNOUCÍ a OPOZICE. Pořád si myslíme, že když jde o dobrou věc, můžeme se třeba pohádat, ale je potřeba mluvit, naslouchat, být trpělivý a pak se zodpovědně rozhodnout. K tomu ale nemůže dojít, když starosta už dopředu „vyhrožuje“ zborcením obvodových zdí a soudy. Jaké máme přání do Nového roku asi uhodnete a vám všem přejeme hodně štěstí, zdraví a naděje, ať se vám splní všechny vaše sny.

Marcela Prieložná
za sdružení Pro Mšeno