Kalinův Igráček a jeho německý kamarád jsou skoro dvojčata

Na úvod nového seriálu pro vás Muzeum Staré krásnosti připravilo povídání o ikonické hračce osmdesátých let. Jedná se o plastovou 7,5 cm vysokou figurku, která má pohyblivé ruce. Umí vzpažit a předpažit. Má nasazovací vlasy. Může to být holka, respektive žena, a kluk, respektive muž.

Už víte? Nebo chcete ještě malou nápovědu? Tato hračka představuje různá povolání, a to například policistu, zdravotní sestru, zedníka, učitelku… Pokud jste uhádli, že se jedná o Igráčka, máte naprostou pravdu.

S nápadem na malé plastové panáčky přišli Ing. Jiří Kalina a Marie Pavlíčková – Krejchová, oba zaměstnanci výrobního družstva Igra Praha. Igra rusky znamená hra a Igráček je opravdu hračka. Pěkně se tento název ujal. Říká se, že myšlenka pohyblivých plastových panáčků prý jako prvního napadla německého leteckého modeláře a designéra hračkářského koncernu Geobra Brandstätter GmbH & Co. KG Hanse Becka. Faktem je, že se oba pánové Beck a Kalina znali a dokonce se přátelili. Dnes již nikdo přesně nezjistí, jak tomu doopravdy bylo. Figurku spolu promýšleli prý šest let a nakonec počátkem sedmdesátých let v tehdejší Spolkové republice Německo byla realizována figurka s názvem Playmobil. Poprvé byli indián, dělník a rytíř představeni na mezinárodním veletrhu hraček v Norimberku v roce 1974. U nás v československé Igře se toto podařilo, zřejmě díky soudruhům, až o dva roky později. Jako první spatřil světlo světa zedník.

V muzeu Staré krásnosti ve Velkém Újezdě naleznete sbírku těchto Igráčků, samozřejmě i v ženské verzi. Jsou to například učitelka, zdravotní sestra, železničář, horník, zahradník s traktůrkem, závodník, lyžař a mnoho dalších. Zajímavé je porovnat tyto československé postavičky s výše zmíněnými Playmobily od firmy Geobra, které rovněž vystavujeme. Při podrobném zkoumání tu určitý malý rozdíl je. Tímto vás co nejsrdečněji zveme na malý detektivní výlet do našeho muzea, kde můžete na vlastní oči zkusit rozeznat Igráčka od německého Playmobilu.

Těšíme se na další povídání o starých krásnostech.

Jitka a Mirek Hrdličkovi