Parkour je v oblibě. Dobře to vědí Vít a Josef Vyhlasovi

Sedlec - Když se vysloví slovo parkur, většina lidí si představí krásné koně, vysoké překážky a jezdce ve vysokých botách. Ale existuje také parkour, který je provozován mladými, fyzicky zdatnými nadšenci. Očima některých občanů je na jejich aktivitu pohlíženo jako na rebelii, výtržnictví, provokaci či ničení majetku nás ostatních.

Není tomu tak. Parkour vznikl asi před 30 lety ve Francii díky Davidu Bellemu, který byl povoláním hasič. Jde o disciplínu zahrnující překonávání překážek pomocí vlastního těla prostřednictvím akrobatických prvků – salt, přeskoků... V současné době jeho obliba mezi mládeží strmě roste, což potvrzují nově vznikající parkourové parky, haly a tzv. spoty, jež suplují překážky, u kterých není vhodné, aby byly tímto druhem sportu využívány (historické památky, městské budovy, soukromý majetek).

9. listopad 2019 byl dnem, kdy se konalo první MČR v parkouru, jež hostilo Brněnské výstaviště. Mezi 200 traceury se ho zúčastnili i bratři Vít a Josef Vyhlasovi ze Sedlce u Mšena. Reprezentují tým Obstacle Movement pod vedením známého parkouristy Daniela Kohouta. Zázemí jim poskytuje Sokol Mladá Boleslav. Na mistrovství se soutěžilo ve dvou disciplínách: speedrun (překonání překážkové dráhy na čas) a freestyle (volná akrobatická sestava).

Zdeňka a Josef Vyhlasovi